ЧЕРКАЩИНА І КІРОВОГРАДЩИНА: ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ

Напередодні відзначення у січні 2024 р. 70 річчя утворення наймолодшої на сьогодні в нашій державі Черкаської області Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України виступила з ініціативою проведення творчими спілками регіону циклу іміджево-презентаційних патріотичних заходів у тих областях, які у свій час “подарували” (хоча тоді ніхто нікого не запитував про це) Черкащині ті унікальні райони, які сьогодні є її гордістю.

Фото 1

Один із таких заходів “Черкащина очима краєзнавців”, за підтримки Черкаської обласної державної адміністрації, відбувся 13 грудня 2023 р. в м. Кропивницький на базі Кіровоградського обласного краєзнавчого музею. Тут слід зазначити, для довідки, що протягом січня-березня 1954 р. Кам’янський, Златопільський і Чигиринський райони увійшли у склад новоутвореної Черкаської області. “Забрали” їх тоді саме із Кіровоградської області.

Ініціаторами даного заходу стали голова Черкаської обласної організації НСКУ, заслужений працівник освіти України, професор Валентин Лазуренко і заступник голови Кіровоградської обласної організації НСКУ Борис Шевченко.

До Кіровоградського обласного краєзнавчого музею завітала делегація з Черкас на чолі із заступником голови Черкаської обласної державної адміністрації, кандидатом історичних наук, членом Національної спілки краєзнавців України Олександром Шамраєм. У рамках візиту відбувся круглий стіл «Черкащина і Кіровоградщина: історико-культурні взаємозв’язки».

Фото 2

Привітали учасників круглого столу перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк та директор Департаменту культури та туризму Кіровоградської обласної державної адміністрації Уляна Соколенко.

Про Черкащину, як адміністративно-територіальний центр нашої держави, про її економічний та історико-культурний потенціал розповів заступник голови Черкаської ОДА, почесний краєзнавець України Олександр Шамрай.

Про Черкащину – потужну наймолодшу область України очима краєзнавців з нагоди 70-річча її заснування, розповів почесний краєзнавець України, перший заступник голови Черкаської обласної організації НСКУ Василь Мельниченко.

Голова Черкаської обласної організації НСКУ, доктор історичних наук, проректор Черкаського державного технологічного університету Валентин Лазуренко акцентував особливу увагу на видавничих проєктах спілки, на сучасних пошуках крипти гетьмана України Богдана Хмельницького на Чигиринщині, а також вручив Почесну грамоту Черкаської обласної організації НСКУ директору Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, знаному краєзнавцю Борису Шевченко за активну громадянську позицію, багаторічну творчу працю на ниві краєзнавства та вагомий внесок у партнерську співпрацю з краєзнавчим активом Черкащини.

Фото 3

Неймовірні три мистецьки витвори: рушники, символи добра, сили та перемоги презентувала автор, заслужений художник України, член НСКУ черкащанка Олександра Теліженко. Вона розповіла про символіку орнаментів, поєднання кольорів, а також про волонтерські ініціативи та творчі мистецькі проєкти.

Фото 4

Тетяна Клименко, директор Державного архіву Черкаської області, кандидат історичних наук, член НСКУ передала кіровоградським колегам краєзнавчі, історичні збірники, які видавались архівом області. А до фондів Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, член НСКУ, заступник директора Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Валах передала свої нові краєзнавчі та музейно-туристичні видання.

Про роботу відділу краєзнавства Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка розповіла її очільниця Оксана Писанко.

В свою чергу для гостей заступник голови Кіровоградської обласної організації НСКУ, директор обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко розповів про структуру очолюваного ним музею, видавничу діяльність та музейні заклади міста та регіону, було представлено відеоролики про туристичні локації Кіровоградської області, розроблені Департаментом культури та туризму ОДА.

Підсумовуючи засідання круглого столу Борис Шевченко зазначив, що Кіровоградщину та Черкащину об’єднує спільне історичне минуле, між нашими областями створились стійкі взаємозв’язки та традиції, і не зважаючи на складнощі воєнного часу важливо обмінюватися досвідом, кращими практиками та планувати спільні проєкти.

Делегація краєзнавців Черкащини ознайомилася також з історичною та природничою експозиціями обласного краєзнавчого музею, виставками «Україна: полум’я війни. 2014 – 2023» та «Волонтерський крафт задля перемоги». Також гості завітали до Музею історії українського хореографічного мистецтва.

Фото

Кульмінацією візиту стало відвідання делегацією краєзнавців Черкащини відділу краєзнавства та відділу рідкісної книги Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І. Чижевського.

Фото.

Міжрегіональний краєзнавчий захід на Кіровоградщині відбувся у рамках відзначення 7 січня 2024 р. 70 річчя з дня утворення Черкаської області.

Такі заходи необхідні: вони об’єднують і здружують ще більше регіони нашої держави, яка сьогодні бореться із жорстоким російським агресором.

КРАЄЗНАВЦІ ЄДИНІ – УКРАЇНА ПЕРЕМОЖЕ!

Богдан КУЛИНИЧ, 

член Національної спілки краєзнавців України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *