Відбулося засідання Президії НСКУ

27 лютого 2024 року відбулося засідання Президії НСКУ у змішаному форматі (очно та онлайн). Розпочалося засідання Президії НСКУ із прийняття до краєзнавчої родини нових членів. Зокрема на засіданні Президії було вручено квиток члена НСКУ Анжеліці Тераніс (Донецька ОО НСКУ).

Фото 1

Про роботу НСКУ на сучасному етапі доповів голова Спілки, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт.

Олександр Петрович наголосив на значному покращені роботи краєзнавців у порівнянні за перший воєнний рік, а також про активізацію із залучення краєзнавців не лише до збереження культурно-історичних цінностей, а й фіксації їхніх руйнувань, пошкоджень чи взагалі вивезення з території України. Все більше сферою інтересів краєзнавців постає воєнна тематика, адже нині війна стала для всіх нас повсякденням. Водночас голова Спілки закликав голів обласних організацій більше висвітлювати свою роботу, у тому числі на ресурсах НСКУ.

Фото 2

Голова Спілки Олександр Реєнт доповів про підготовку до проведення XVI Всеукраїнської науково-практичної історико-краєзнавчої конференції, яка відбудеться на базі НСКУ та Інституту історії України НАН України у Києві 10 травня 2024 року. Детальна інформація про конференцію знаходиться у розділі анонси.

Під час засідання Президії традиційно відбулося заслуховування звітів про роботу осередків НСКУ.

Про роботу Миколаївської обласної організації НСКУ виступив її голова Олександр Тригуб. Він наголосив на складні умови роботи краєзнавців Миколаївщини, а також зауважив про значний відтік активістів краєзнавчого руху у зв’язку із військовими діями як у інші регіони України так і закордон.

Попри це Миколаївській ОО НСКУ вдалося налагодити мінімальну наукову та краєзнавчу роботу. Так, 26-27 травня 2023 р. – Миколаївська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, МНУ імені В. Сухомлинського та Миколаївський обласний краєзнавчий музей «Старофлотські казарми» провели чергову ХІІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Аркасівські читання» (у змішаному режимі). Водночас варто зауважити що краєзнавці Миколаївщини видають фаховий наукометричний історико-краєзнавчий електронний журнал «Старожитності Лукомор’я».

Значний краєзнавчий, освітянський, культурний, волонтерський доробок був презентований головою Івано-Франківської обласної організації НСКУ Михайлом Косило.

Фото 4

Упродовж 2023 року Івано-Франківською ОО НСКУ було виконано певну роботу по розвитку краєзнавчих досліджень Прикарпаття, розширенні кола дослідників краю, котрі вступили до НСКУ. Зокрема відбулося створення Коломийського міськрайонного осередку Спілки, у якому станом на 30 грудня 2023 року налічувалося 25 осіб.

Проведена тривала активна праця щодо наукового аналізу стану і перспектив краєзнавчих досліджень Прикарпаття. За участі Івано-Франкіської ОО НСКУ відбулися Всеукраїнські науково-практичні конференції:

  • «Галич і Галицька земля», у рамках ювілейних відзначень 1125-річчя міста; «Збереження історико-культурної спадщини Галицької землі», як підсумок урочистостей з нагоди ювілею столиці Галичини;

  • «Четверті Грабовецькі читання»;

  • V Всеукраїнська краєзнавчо-етнологічна конференція «Завжди в народі буде жити, що серце серцю передасть».

Варто відзначити значну волонтерську діяльність краєзнавців Прикарпаття. Зокрема було налагоджено допомогу та підтримку Бучанської громади, а також надано опіку внутрішньо переміщеними особами з Києва, Київської області, Миколаївської, Херсонської, Донецької, Луганської, Одеської областей (понад 3 тисячі таких людей отримали притулок у сім’ях, дитячих турбазах івано-франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, а деякі з них проживають до сьогоднішнього часу).

На засідання Президії НСКУ завітав і голова Сумської обласної організації НСКУ Олег Корнієнко, який перебуває у лавах ЗСУ, а нині проходить реабілітацію. Олег Корнієнко познайомив присутніх із краєзнавчим рухом на Сумщині упродовж 2022-2023 років. Головною складністю роботи краєзнавців Сумщини нині є прикордонне розташування із країною-агресором. На початку війти краєзнавці долучилися до заходів із оборони міста Суми та області, а також вступили до ЗСУ і нині перебувають на бойових позиціях.

Фото 5

Щодо безпосередньої роботи Сумської ОО НСКУ у 2022-2023 роках варто зазначити про видавничу справу, проведення та участь у наукових та культурно-освітніх заходах, співпраця з бібліотеками, долучення краєзнавців до роботи комісії з топоніміки. Значно покращилася робота краєзнавців Сумщини після налагодження співпраці із обласною військовою державною адміністрацією, що на думку Олега Миколайовича є перспективною ідеєю для інших обласних осередків. У своєму виступі Олег Корнієнко наголосив на проведенні національно-патріотичного виховання, у тому числі і самими краєзнавцями. На кінець виступу Олег Корнієнко висловив побажання розпочати роботу з поіменного вшанування жертв нинішньої російсько-української війни, що може проявлятися зокрема в укладанні книг пам’яті.

Інформацію про розвиток освітянського краєзнавства в умовах російсько-української війни надав член Президії НСКУ, заступник директора Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Дмитро Омельченко.

Фото 3

Важливою складовою діяльності закладів позашкільної освіти України туристсько-краєзнавчого напряму є формування та впровадження цікавих за змістом та популярних за формами роботи краєзнавчих заходів у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти.

Вивчення рідного краю у рамках багатопрофільної Всеукраїнської краєзнавчої експедиції «Моя Батьківщина – Україна»; польові краєзнавчі експедиції та участь дослідженим матеріалом у Всеукраїнському конкурсі «Мій рідний край»; Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу» (у березні 2024р. буде уже VIII); шість Всеукраїнських краєзнавчих конференцій різної тематики (проводяться уже 18 років: територіально: Донецька, Запорізька, Івано-Франківська, Миколаївська, Харківська, Черкаська області та відповідно, обласні Центри туризму і краєзнавства учнівської молоді – від 120 до 230 досліджень на кожному заході); проєкт «Всеукраїнський конкурс аматорського документального кіно «Українська революція: ретроспективний погляд через 100 років»; Всеукраїнські польові зльоти юних туристів-краєзнавців; краєзнавчі акції «В традиціях високої звитяги», «Україна пам’ятає і Світ не забуде» (90-річчя Голодомору в Україні), «Шляхами мандрів Григорія Сковороди» (до 300-річчя від дня народження) – ось деякий перелік того, що запропопонували Центри туризму і краєзнавства учнівської молоді українській освіті.

Всеукраїнські краєзнавчі конференції учнівської молоді «Діти і війна» та «Військово-історичні події на теренах України: минуле і сучасність» – це громадянська зрілість наших дітей і педагогів, це наша незламність.

Прес-секретар НСКУ Дмитрій Ніколайчук

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *