Пленум Волинської обласної організації НСКУ

Пленум Волинської обласної...

17 листопада 2009 р. виповнилося 20 років від часу утворення Волинського обласного товариства краєзнавців, яке, у зв’язку із новими змінами має статус Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. У Волинському національному університеті з цієї нагоди відбувся пленум Волинської обласної організації НСКУ, де взяли участь провідні науковці, дослідники краю. Підведено підсумки 20-річної діяльності організації, представлено новий статут, правління, проведено реєстрацію членів Національної спілки. 50 членів обласної організації одержали членські квитки і нагрудні знаки. 

 

 

Для участі в урочистостях запрошено гостей і дослідників Волині з Києва, Рівного, Житомира, Хмельницького, Острога. У їх роботі взяли також участь заступник голови Волинської обласної державної адміністрації С. Кравчук, заступник Луцького міського голови А. Пархонюк, заступник начальника управління культури і туризму Волинської ОД В. Дмитрук, заступник начальника управління освіти і науки Волинської ОД В. Загрева, ректор Волинського національного університету ім. Л. Українки І. Коцан, представники громадськості та інших творчих національних спілок, керівники закладів освіти і культури області.

Близько 80 членів обласної організації одержали нагороди Національної Спілки, Волинської обласної ради і обласної державної адміністрації, Луцької міської ради, Волинського національного університету. Серед нагороджених  15 громадських музеїв області, які брали участь в обласному конкурсі на кращий громадський музей і 5 з них представлені в Києві для участі у Першому всеукраїнському конкурсі на кращий громадський музей, організованому Національною спілкою краєзнавців України.

У доповіді голови обласної організації професора Волинського національного університету ім. Лесі Українки Геннадія Бондаренка зазначено, що за роки діяльності організації краєзнавці Волині зробили чимало для розвитку краєзнавчого руху і краєзнавчих досліджень як у Волинській області, так і в Україні. Краєзнавцями області проведено десятки конференцій, підготовлені сотні виставок, видано сотні публікацій з історії, культури, природи краю, серед яких 33 наукові збірники «Минуле і сучасне Волині та Полісся». За підсумками діяльності краєзнавці області відзначалися на державному рівні, серед нагороджених 7 лауреатів Премії імені Дмитра Яворницького НСКУ, а товариство відзначалося на з’їздах національної спілки, як одна з найбільш активних краєзнавчих організацій в Україні. Багато краєзнавців стали лауреатами обласних державних премій. Успіх такої діяльності пов’язаний з консолідацією зусиль науковців, учителів, працівників наукових і освітніх установ, позашкільних закладів, музеїв, бібліотек, архівів.

Відбулася також презентація спеціального випуску «Минуле і сучасне Волині та Полісся», а саме – книги «Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України» та експериментальної електронної версії матеріалів до курсу «Волинезнавство», присвяченій 20-річчю Волинської обласної організації НСКУ.

 Краєзнавці області одержали із серії «Краєзнавча бібліотека Волині» нове видання книги почесного професора Волинського національного університету ім. Л. Українки Григорія Гуртового – «Волинь – край козацький», спогади голови товариства «Волинь» та Інституту Дослідів Волині у Вінніпезі, почесного професора Волинського університету Сергія Радчука та перевидання книги Миколи Теодоровича, присвячене 900-річчю християнства на Волині.

Всі презентовані видання здійснені в межах державної та обласних програм розвитку краєзнавства в Україні до 2010 року, за сприяння Волинської обласної ради, Волинської облдержадміністрації, Волинського національного університету ім. Л. Українки, Дочірнього підприємства «Волинські старожитності», ДП «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України і товариства «Сумління».

Учасники пленуму ознайомилися з виставкою Музею археології Волинського національного університету, отримали майстерне музичне привітання фольклорно-етнографічного ансамблю Луцького училища культури і мистецтв «Родина».

Учасникам пленуму надіслав тепле привітання голова Національної спілки краєзнавців України, академік НАН України, Герой України Петро Тронько, яке зачитав його заступник Григорій Клепак.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *