«Зустрічі з цікавими людьми»: спілкування з Романом Лубківським та його побратимами

Зустрічі з цікавими людьми...

24 січня 2011 р. у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулася зустріч з п. Романом Лубківським та його побратимами по державотворчій діяльності – Степаном Волковецьким та Дмитром Захаруком. Даний захід проходив у циклі заходів під назвою «Зустрічі з цікавими людьми», які були започатковані НЗ «Давній Галич» у 2011 році.

 

Тематика зустрічей передбачає представлення неординарних особистостей, які своєю творчістю або професійною діяльністю докладаються до прослави нашої області або держави. Під час цих зустрічей присутні мають змогу безпосередньо поспілкуватися з відомою особою, поставити запитання на проблематику, що цікавить і почути на них відповідь.

Роман Лубківський є саме тією особою, яка внесла значний вклад у процес українського державотворення – своєю безпосередньою працею у різних галузях, і авторським друкованим словом. Він відомий як письменник і поет, перекладач, народний депутат України (1990 – 1994), посол України в Чеській та Словацькій республіках (1993 – 1995), голова комітету з присудження Шевченківської премії (2005 – 2008). У його творчій скарбниці кілька десятків прозових творів та збірок поезій, перекладних творів з багатьох європейських мов.

Подібно йому, активними у державотворчих процесах були і залишаються його товариші по депутатській діяльності: колишній народний депутат України, Надзвичайний і Повноважний посол України, голова ОО ВУТ «Просвіта» Степан Волковецький та перший демократичний голова Івано-Франківського облвиконкому, колишній народний депутат України Дмитро Захарук.

Поспілкуватися з Р.Лубківським та його товаришами прийшли наукові працівники НЗ «Давній Галич», представники духовенства та громадськості міста, учні Галицької гімназії. Поважного гостя вітали заступник генерального директора з наукової роботи НЗ «Давній Галич» Семен Побуцький, заступник начальника управління культури облдержадміністрації Василь Тимків, начальник відділу культури і туризму Галицької РДА Марія Іваськів, науковець Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Ігор Коваль, член Вченої ради НЗ «Давній Галич» проф. Богдан Тимків, о. Климентій (м. Львів) та ін.

Галич займає особливе місце в житті Романа Лубківського. «…Галич для мене щось більше, ніж назва міста – столиці. В певному сенсі столичний дух зберігся досі – адже тут генеруються державницькі настрої, зберігається історична пам’ять. З цієї землі вийшло багато працьовитих людей; ця земля дає невичерпну енергію. Галич – це місто, яке спонукує  до творчості. Крилос – Галич дали мені наснагу до поетичних писань. Маю дуже багато різних асоціацій пов’язаних з містом в якому князювали Ростиславовичі та Романовичі… Галич є дуже привабливим…».

Гість Заповідника розповів про дослідження творчості одного з членів товариства «Руська трійця» о. Маркіяна Шашкевича, мальовничі місцевості його парафії у Підлиссі, проблеми пов’язані з проведенням вшанування на державному рівні. На думку п. Романа, у сучасній Україні слід практикувати «теорію невеличких справ», яку започаткував у минулому столітті президент ЧСР Т.Масарик і яка полягає в тому, що кожен робить свою маленьку справу для добра держави і таким чином, досягається значного результату. Також, п. Р.Лубківський прочитав присутнім кілька поезій з нещодавно виданих збірок лірики.

Великої подяки, на думку п. Романа, заслуговує праця голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, який доклав значний зусиль до облагородження історичних міст нашого краю – Галича та Коломиї. Гість висловив сподівання, що голова облдержадміністрації докладе максимум зусиль для створення літературного музею у плебанії – резиденції о. Рудольфа Моха у Курипові.

Заступник генерального директора з наукової роботи НЗ «Давній Галич» Семен Побуцький в констексті порушених питань розповів про заходи, які проводилися і які ще є в планах на відзначення пам’яті о. Маркіяна Шашкевича та його товаришів на терені Галицького району. Зокрема, Заповідником здійснюються заходи відносно відновлення плебанії о. Рудольфа Моха у с. Курипові, розробляється кошторис реставраційних робіт, затверджено тематико-експозиційний план. Також, п. Побуцький висловив подяку голові Івано-Франківської облдержадміністрації М.Вишиванюку за підтримку у проекті отримання фотокопії Галицького Євангелії з Російської Федерації.
Заступник начальника управління культури ОДА Василь Тимків передав щирі вітання присутнім від голови Івано-Франківської ОДА М.Вишиванюка та проінформував присутніх про заходи на увіковічнення пам’яті колеги о. М.Шашкевича – о. Івана Вагилевича у с. Ясень Рожнятівського р-ну.

Науковець Ігор Коваль порівняв cучасну зустріч Романа Лубківського з галичанами із зустріччю мешканців княжого міста, які прагли філософського слова, з давнім книжником Тимофієм, який орієнтовно в 1204 – 1205 рр. прибув до Галича. На його думку, творчість п. Лубківського вчить шанувати невеликі народи, які мали в минулому велику долю. «…Я вдячний Вам за згадку про Маркіяна Шашкевича, адже його слова «Днесь Галиче, честь твоя», збудили в ХІХ столітті перші аматорські дослідження історії княжої столиці» – підсумував п. Ігор Коваль.

Начальник відділу культури і туризму Галицької РДА Марія Іваськів розповіла про заходи, які проводитимуться спільно НЗ «Давній Галич» та Галицькою РДА для збереження нематеріальної спадщини галичан. Зокрема, в 2011 р. було започатковано етнофольклорний фестиваль «Галицька брама», який у цьому році буде проведений спільно з залученням більшої кількості учасників та належним матеріальним забезпеченням.

Розмова була досить цікавою і передбачала діалоги з аудиторією. Вона стосувалася поглядів на українську минувшину, місця Галича в історії України, важливості збереження культурної спадщини столиці Галицько-Волинського князівства, популяризації духовних скарбів нашого народу, відродження національної думки духовенством у ХІХ столітті, перипетій політичної боротьби за незалежність України на початку 90-их років ХХ століття, твори що були видані в останньому періоді, християнське виховання.

Тематика зустрічі мала багато різних напрямків – від потреби активізації осередків ВУТ «Просвіта» у містах і селах нашої держави до міжнародного становища України. Все це свідчило про те, що на зустріч прибули небайдужі громадяни.

На добру згадку про зустріч з галичанами п. Роману Лубківському та супроводжуючому його о. Климентію подаровано чудово створені копії Чудотворного образу Крилоської Божої матері.

Цикл «Зустрічей з цікавими людьми» продовжуватиметься. Запорукою того, що галичани ще неодноразово зустрічатимуться з відомими особистостями є активна праця завідувача науково-освітнього відділу Христини Береговської, яка є куратором всіх подібних заходів.

Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *