Визволення Києва у пам’яті літописця Петра Тронька

Визволення Києва у пам’яті...

… Звістка про початок війни застала Петра Тимофійовича ТРОНЬКА на посаді керівника Станіславської (нині Івано-Франківської) комсомольської організації. З перших же днів Великої Вітчизняної він влився у діючу армію. Пережив тягар відступу, кровопролитні бої в Сталінграді. Чимало змінив у його житті жовтень 1943 року. П. Т. ТРОНЬКА відкликали з діючої армії і затвердили першим секретарем Київського обкому і міськкому ЛКСМУ. Він фактично став істориком-літописцем героїчної боротьби народів СРСР з фашистськими загарбниками. Причому, літописцем не ідеологічно „зашореним”, а об’єктивним ­– про ті події знав не з чиїхось уст.

 

Сьогоднішнє святкування 67-ї річниці визволення Києва для незмінного Голови Національної спілки краєзнавців України, Героя України П. Т. ТРОНЬКА знакове. Тим, що був серед перших, хто 6 листопада 1943 року у складі групи партійно-радянських працівників, очолюваних М. Хрущовим та командуванням фронту на чолі з представником Ставки маршалом Г. Жуковим в’їхав у зруйнований Київ. Петро Тимофійович до сьогодні пам’ятає сплюндрований Хрещатик і палаючий університет. Йому як комсомольському високопосадовцю доручили організацію відбудови столиці. Була специфіка: основною робочою силою у відбудові столиці України були українські дівчата з приміських сіл. Юнки не підвели.

У 1947 р. П. Тронька обрали другим секретарем ЦК ЛКСМУ. Згодом він навчався в аспірантурі Академії суспільних наук при ЦК ВКП(б). Там вирішив досліджувати проблеми декабристського руху, однак, колеги-фронтовики та керівництво ВЛКСМ почали наполягати на дослідженні проблем Другої світової війни. Так П. Т. Тронько знову повернувся у воєнну юність і почав вивчати діяльність ВЛКСМ–ЛКСМУ, мотиви подвигу молоді під час Великої вітчизняної війни. Наукові досліди завершилися захистом в 1951 р. кандидатської дисертації.

З цього моменту проблеми Другої світової війни стали провідними у науковій діяльності вченого П. Т. Тронька. Десятки монографій, сотні наукових статей склали науковий доробок академіка НАН України. Так вивчення ролі молоді у Другій світовій війні стане одним із пріоритетних напрямів наукових інтересів академіка П. Т. Тронька. Це втілилося в кілька монографій, які фактично стали посібниками.

Вітаємо шановного академіка з річницею визволення Києва і зичимо здоров’я, щастя і тепла! Його пам’ятають, люблять і цінять всі, кого пам’ятає він, – і їхні нащадки.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *