Дні Маркіяна Шашкевича на Львівщині

Дні Маркіяна Шашкевича на Л...

За участю Львівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України у 2012 р. на Львівщині відбулася низка заходів на відзначення 201-х роковин від дня народження визначного громадсько-культурного діяча, письменника, фундатора унікального угруповання романтиків – “Руської Трійці“ й співвидавця славнозвісного альманаху “Русалка Дністрова” о. Маркіяна Шашкевича.

4 листопада в с. Деревня Жовківського району в храмі Різдва Пресвятої Богородиці відправлено поминальне Богослужіння, а після нього панахиду за Маркіяном Шашкевичем під проводом Єпископа Сокальсько-Жовківського УГКЦ Михаїла Колтуна та отця-пароха УПЦ КП Богдана Горінецького і багатьох священиків обох конфесій, які відспівала славнозвісна Львівська державна академічна чоловіча хорова капела, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка “Дударик” (диригент Дмитро Кацал).

Після цього в приміщенні Народного дому відкрито і освячено новостворений зусиллями ентузіастів при підтримці широкої громадськості Музей Маркіяна Шашкевича. Завершилась урочистість змістовною концертною програмою на слова М. Шашкевича у виконанні “Дударика”.

5 листопада у Львівській духовній семінарії Св. Духа відбулися Шашкевичівські читання “Русалка Дністрова” – маніфест українського відродження”, організовані Інститутом українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України за участю представників наукових і вищих навчальних закладів Львова і Дрогобича – відомих шашкевичезнавців М. Шалати, Л. і М. Ільницьких, В. Гориня, Л. Сеника, М. Легкого, Р. Кирчіва, О. і Є. Нахліків, Б. Якимовича, Г. Корнєєвої, П. Шкраб’юка і автора цих рядків.

Доповідачі проаналізували “Русалку Дністрову” як документ подвижницької незалежницько-соборницької місії “Руської Трійці”, неодноразові її перевидання та розповсюдження, інтерпретували твори М. Шашкевича “Веснівка” і “Русланові псалми”, створені ним переклади Короледвірського рукопису, простежили творчу спадщину сучасників і однодумців “Руської Трійці”, інформували про створення в ювілейні роки на Львівщині мережі музеїв М. Шашкевича й репрезентували поетичну Шашкевичіану. Головував на конференції і виступив із заключним словом голова Львівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України в. о. директора Інституту українознавства І. Крип’якевича НАН України М. Литвин. Наприкінці форуму відбулася презентація найновіших видань Шашкевичіани, які передано в дар бібліотеці Духовної семінарії.

6 листопада 2012 р. численні представники громадської Львівщини зібралися біля пам’ятника М. Шашкевичу у Львові. Від Обласної ради народних депутатів і Обласної державної адміністрації, представників наукових і навчальних закладів до пам’ятника покладено квіти. Заслужена академічна капела України “Трембіта” вшанувала пам’ять письменника виконанням пісні на його слова “Веснівка”, кантати “Під небом України” Є. Козака та державного гімну “Ще не вмерла Україна”. Того ж дня члени Шашкевичівської комісії та представники громадськості, краєзнавці поклали квіти до могили письменника на Личаківському цвинтарі у Львові.

Феодосій Стеблій,

заслужений діяч культури України,

кандидат історичних наук,

завідувач відділу нової історії України

Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *