Андрій Малишко: слово і пісня

Андрій Малишко: слово і піс?...

У цьогорічні теплі листопадові дні Україна відзначала 100 років із дня народження видатного поета, перекладача, літературного критика Андрія Самійловича Малишка. Цей ювілей відзначався на державному рівні згідно з постановою Верховної Ради України № 3965-IV від 21.10.2011 року. Тож чимало держустанов, закладів культури, бібліотек, музеїв, громадських об’єднань виступили ініціаторами урочистостей, присвячених одному з найталановитіших українських поетів минулого століття. Серед таких заходів варто відзначити літературно-мистецьку зустріч “Золоті розсипи поезії Андрія Малишка” в архівно-музейному комплексі “Літературно-мистецькі Плюти” (16 листопада). У рамках свята було відкрито виставку документів з архівів України, яка розповідає про життєвий і творчий шлях Андрія Самійловича.

Але чи не наймасштабніший захід відбувся на батьківщині поета, в місті Обухові, що на Київщині. 9 листопада там відбулася наукова літературно-краєзнавча конференція “Андрій Малишко: слово і пісня”. Організатори конференції — Інститут філології та історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України, Київська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Головне управління освіти й науки Київської обласної державної адміністрації, Обухівська міська рада і спеціалізована загальноосвітня школа І—ІІІ ст. № 1 ім. А. С. Малишка м. Обухова.

Перед початком пленарного засідання, яке відбувалося в Обухівському районному центрі культури і дозвілля учасники й гості конференції відвідали музей-садибу Андрія Малишка й Обухівський історико-краєзнавчий музей, де з вуст Олени Артюшенко та Юрія Домотенка звучали проникливі слова про родину поета, його матір — Ївгу Базилиху, край, з якого почався життєвий шлях видатного майстра слова. Згодом присутні на конференції одноголосно схвалили – звернутися до Президента України щодо нагородження директора Обухівського краєзнавчого музею Юрія Домотенка Орденом князя Ярослава Мудрого.

Відкрили конференцію та привітали учасників зібрання міський голова Обухова Олександр Левченко та голова Київської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Григорій Савченко.

Учасники конференції ділилися спогадами про поета, аналізували його творчість, розповідали, як постать видатного поета-земляка впливає на виховний і літературний процес Обухівщини.

У конференції взяли участь Герої України, лауреати Шевченківської премії, письменники Іван Драч («Слово про Малишка») і Юрій Мушкетик («Мій Малишко»), лауреат Шевченківської премії, голова Всеукраїнського товариства “Просвіта”, письменник Павло Мовчан («Два крила рушника Андрія Малишка, які підняли мене над світом »), письменник Олег Чорногуз («Мої зустрічі з А.С.Малишком»), заступник директора Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України Сергій Гальченко («Збірка А.Малишка “Україно моя!”»), завідувач кафедри педагогіки і психології Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів Світлана Мірошник («Вплив творчості Андрія Малишка на формування української педагогічної еліти»), письменник Василь Трубай («Невідомий А.С.Малишко. Перше кохання. Апокрифи»), професор Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Ткаченко («Натур-філософська лірика Андрія Малишка»), завідувач кафедри історії стародавнього світу і середніх віків Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор Віктор Ставнюк («Поетика Аристотеля і поезії Андрія Малишка»), старший науковий співробітник Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор філол. наук Галина Александрова («Поезія А.Малишка: осягнення слова»), письменники Ольга Довгопят («Образ матері в поезії А.С.Малишка»), Валентина Козак («А.С.Малишко. Голос поетичної душі»), Наталія Любиченко («А.С.Малишко і літературний процес на Обухівщині»), Михайло Карасьов («Дитяча література Обухівщини: від А.С.Малишка до сьогодення») та інші.

Присутні на конференції освітяни, бібліотекарі й звичайні мешканці Обухівщини (а зала районного центру культури і дозвілля була переповнена) почули чимало цікавих, раніше не відомих широкому загалові фактів із життя Андрія Самійловича.

Особливість таких конференцій у тому, що часто саме на них можна іншими очима поглянути на усталені речі. Якщо говорити про Андрія Малишка, то загальним підсумком конференції “Андрій Малишко: слово і пісня” можуть бути слова письменника Василя Трубая: «Хоч Андрій Малишко нібито вже вивчений-перевивчений, дуже мало відомо про нього справжнього. Адже ще й досі не дослідили, не відкрили, не оприлюднили всієї спадщини великого українського поета. Чимало справжніх почуттів поет ховав у рядках широкого підтексту». Тому сьогодні, переконаний Василь Володимирович, “з поета потрібно струсити позолоту, якою покрили його радянські літературознавці” і поглянути на його творчість по-новому.

Євген Букет, спеціально для nsku.org.ua

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *