Джон Тефт у Херсоні

Джон Тефт у Херсоні...

23-24 червня Херсон відвідав надзвичайний, уповноважений посол США в Україні Джон Тефт. Мета приїзду, відвідати місця пов’язані з ім’ям національного героя Америки, адмірала Джона Пола Джонса. Ювілейну дату, 225 років від дня грандіозної перемоги під Очаковим флотилії Чорноморського козачого війська під орудою адмірала трьох країн: Америки, Франції, Росії, посольство США відзначало разом із херсонцями.

Вечірня прогулянка вулицями зеленого і тихого міста справила хороше враження на гостей. Вранці Джон Тефт, відвідав собор святої Катерини на території колишньої фортеці. Посла цікавило буквально все, що пов’зане з ім’ям Джона Пола Джонса. Пол Джонс свого часу прийняв у Херсоні обряд хрещення і став православним. Зустрічав гостей настоятель собору отець Петро, виконуюча обов’язки мера міста Херсона Зоя Бережна. Запланована на пів години екскурсія тривала півтора години. Зацікавлення гостя викликали поховання в огорожі собору героїв, що полягли під Очаковим (до речі Херсон, очевидно, єдине в світі місто де покояться рештки «Невідомого генерала»). Для Джона Тефта був відкритий склеп у якому похований князь Григорій Потьомкін. Посол спустився до підземелля.

Після відвідин собору і фортеці посол побував у парку Слави, що розташований на самій високій кручі Дніпра. Для херсонців силами американського посольства була підготовлена театралізована реконструкція бою і церемонія посвяти Американського адмірала в козаки. Постановку підготували режисер Голівуда з українським корінням Ігор Шептицький і режисер постановник театру Івана Франка Сергій Швидкий.

Грандіозне дійство закінчилося врученням Джоном Тефтом херсонцям книг про Джона Пола Джонсона авторства американських авторів Семоела Еліота Морісона і Джозефа Калло, за сприяння посольства перекладених на українську мову. Знайомила посла з історією Херсона член Національної спілки краєзнавців України, член Спілки журналістів України Марина Тарасова.

Додаток ІДодаток ІI

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *