Краєзнавчі конференції в Дніпрі

Край конф НГУ 27.03.1527 березня 2015 р. в ДВНЗ «Національний гірничий університет» в Народному музеї історії НГУ ім. О.М.Поля відбулася IV-ї Всеукраїнська краєзнавча конференція «Громадські та державні діячі Придніпров’я XVIII-XX ст.», присвячена 100-річчю з дня народження почесного професора НГУ, академіка НАН України Петра Тимофійовича Тронька.

Було подано 21 матеріал з Дніпропетровська, Запоріжжя, Кривого Рогу, Херсону.

Пленарне засідання відкрилося доповіддю голови Дніпропетровської обласної організації НСКУ І.О. Кочергіна «Роль академіка П.Т. Тронька у збереженні пам’яток історії та культури України і відродження краєзнавства як науки».

Теми доповідей стосувалися відомих постатей та органів місцевого самоврядування Придніпровського краю від часів козаччини до сьогодення: про діяльність запорозьких депутатів в законодавчій комісії 1767–1768 рр. розповіла доцент кафедри історії та політичної теорії НГУ Н.В. Ченцова; про директорський корпус Катеринославської казенної суконної фабрики на рубежі XVIII–XIX ст. доповіла професор кафедри історії та політичної теорії НГУ Г.К. Швидько; про діяльність органів місцевого самоврядування в Катеринославі доповів завідуючий відділом Дніпропетровського історичного музею М.Е. Кавун; про сімейно-педагогічні гуртки Катеринослава на початку ХХ ст. розповіла заступник директора наукової бібліотеки ДНУ Л.М. Лучка; про історико-культурну діяльність директора Криворізького музею Я.Г. Ракітіна доповіла співробітник Криворізького історико-краєзнавчого музею Г.Ф. Чурко; про засновнка музею історії лоцманів дніпрових порогів розповіла зберігач фондів Народного музею історії лоцманства В.В. Бовкун.Конференция 27.03.15Конференция 17.04.15

24 квітня 2015 р. у Дніпропетровському національно університеті ім. О. Гончара на базі історичного факультету відбулася ІХ Дніпропетровська обласна історико-краєзнавча конференція «Історія Дніпровського Надпоріжжя»

В програмі конференції було представлено 50 матеріалів з Дніпропетровська, Києва, Дніпродзержинська, Кривого Рогу.

На пленарному засідання були заслухані доповіді: головного наукового співробітника науково-дослідної лабораторії археології та історії Придніпров’я ДНУ І.С. Стороженка «Чи була на Микитиному Розі Запорозька Січ?»; завідувача відділу Інститут української археографії та джерелознавства НАН України В.А. Брехуненко «Євреї у Війську Запорозькому у 16–18 с.»; завідувача кафедри Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Л.Л. Прокопенко «Розвиток професійної освіти на Катеринославщині у другій половині ХІХ – початку ХХ ст.»; декана історичного факультету ДНУ С.І. Світленко «Українські наукові інтелектуальні комунікації Д.І. Яворницького»; професора кафедри східноєвропейської історії В.В. Іваненко «Реалізація загальнодержавної програми Реабілітовані історією на Дніпропетровщині».

Обговорювалися теми за такими напрямками: 1) історичні постаті Придніпровського регіону; 2) історія міст і сіл Дніпровського Надпорожжя; 3) Суспільно-політичне життя на Придніпров’ї; 4) Освіта, наука, духовність а культура краю.

 

Ігор Олександрович Кочергін

голова Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *