Відбулось чи не останнє засідання Житомирської обласної редакційної колегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією»

19 травня 2015 р. заступник голови Національної спілки краєзнавців України Руслана Маньковська за дорученням Головної редколегії взяла участь у засіданні обласної редколегії багатотомного видання «Реабілітовані історією. Житомирська область». Як відомо, на початку 1990-х рр. Національна спілка краєзнавців України спільно з Інститутом історії України НАН України та іншими установами виступила співзасновником масштабного проекту – науково документальної серії книг «Реабілітовані історією» про жертви політичних репресій в Україні. Державна програма започаткована в Україні з ініціативи відомих вчених на чолі з академіком П. Троньком. Одним із завдань її було увічнення імен безвинно постраждалих громадян в роки тоталітарного режиму в Україні. У 2015 р. виповнюється 100 років від дня народження Петра Тимофійовича і науковці у липні 2015 р. планують презентувати громадськості вже соту книгу видання.

У Житомирі члени обласної редколегії на засіданні рекомендували до друку чергові І та ІІ частини 7-ї книги тому, але особливо загострили увагу  на проблемі ліквідації 1 липня 2015 р. обласної редколегії та науково-редакційної групи у відповідності до Розпорядження Житомирської обласної держадміністрації № 134 від 30 квітня 2015 р. – єдиної області в Україні, яка закриває Державну програму. У своєму виступі Руслана Маньковська поставила до відому учасників засідання, що з січні 2015 р. тривають спроби переконати представників місцевої влади не зривати Державну програму, продовжену Постановою Кабінету Міністрів України у 2012 р., яку ніхто не відміняв, звернула увагу, що в час, коли Президент України підписав 15 травня Закони про декомунізацію, 17 травня, виступаючи на Меморіалі жертвам політичних репресій у Биківнянському лісі, Петро Порошенко закликав вшанувати кожного, хто безвинно постраждав від тоталітарного режиму, а в скорботний день 18 травня всі в Україні та світі вшановували пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу, в Житомирі учасники Державної програми змушені пояснювати державникам про суспільне значення видання та моральну відповідальність кожного з нас перед безвинними жертвами режиму. В разі ліквідації обласної редколегії у Житомирі залишаться не оприлюдненими 25 тисяч громадян, що постраждали від репресій. Тому на засіданні було прийнято рішення звернутися до голови обласної державної адміністрації про скасування Розпорядження про ліквідацію обласної редколегії «Реабілітовані історією. Житомирська область» та дати можливість колективу науково-редакційної групи завершити роботу над томом.

Впродовж дня Руслана Маньковська зустрілась із Сергієм Машковським – головою Житомирської облдержадміністрації та із Віталієм Французом – головою Житомирської обласної ради. Детально обговоривши назрілу проблему, очільники області пообіцяли розібратись та сприяти позитивному вирішенню проблеми.

Колективами обласних науково-редакційних підрозділів по всій Україні здійснюється послідовна, копітка і системна робота з оприлюднення архівних документів із означеної тематики, проводиться ґрунтовний аналіз причин і наслідків сталінського терору та радянського режиму, публікуються імена жертв репресій. Лише глибоке усвідомлення українським суспільством трагічних наслідків політики тоталітаризму здатне скинути важкий спадок минулого і позбавитись суспільних деформацій у майбутньому.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *