Краєзнавча експедиція на Богодухівщину

IMG_657528 травня за участі заступників голови Національної спілки краєзнавців України Богдана Андрусишина та Руслани Маньковської відбулася Науково-краєзнавча експедиція “Пам’ятні місця Слобожанщини Героя України, академіка Петра Тронька”.

Спершу її учасники відвідали місто Богодухів, центр однойменного району, завітали до міської ради, де зустрілися з заступником міського голови Богодухова Любов’ю Іванівною Рогинською. Вона, зокрема, розповіла, що Петро Тимофійович Тронько для міста Богодухова зробив чимало добрих справ. За це ще за життя був обраний почесним громадянином міста Богодухова. Краєзнавці сфотографувалися біля покинутої будівлі, де Петро Тимофійович закінчував учительські курси, щоб потім викладати українську мову в с. Кленовому, що під Богодуховим.

Директор Богодухівського районного краєзнавчого музею Ярослав Володимирович Козловський провів змістовну екскурсію ввіреним йому закладом. У Богодухівському районному краєзнавчому музеї учасники експедиції мали змогу ознайомляться з культурою та історією міста Богодухів. В музеї представлені експонати, що символізують культуру міста, історію створення та розвитку Богодухівського району. Структура музею складається з п’яти експозицій: «Наш край в сиву давнину» (від появи людини до 16ст.), «Народна культура побуту» (18 – поч. 20ст.), «Видатні люди Богодухівщини», де чільне місце належить Петру Тимофійовичу Троньку, «Богодухів в роки Другої світової війни», «Сучасна Богодухівщина». Краєзнавці подарували до фондів музею останні номери журналу «Краєзнавство», книжки П.Т. Тронька і про нього, видання «Україна Тараса Шевченка» та ін. Навзаєм Ярослав Володимирович презентував учасникам експедиції книжку про історію Богодухівщини.

Після цього експедиція завітала до с. Заброди, поруч із Богодуховим, де 12 липня 1915 року народився Петро Тимофійович Тронько. Тут, ушанувавши пам’ять загиблих в роки Другої світової війни забродівців, краєзнавці завітали до місцевої загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Петро Тимофійович за життя опікувався цим навчальним закладом, зокрема, допоміг отримати комп’ютерний клас. Тепер школа хоче носити ім’я славетного земляка, про що підготувала необхідні документи. Про це учасникам експедиції розповіли місцеві вчителі, також вони познайомили зі стендами, де розміщено фотолітопис, присвячений Петру Тимофійовичу.

І наостанок краєзнавці побачили школу в с. Кленовому, де П.Т. Тронько вчителював по завершенні курсів у Богодухові.

Євген Букет

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *