Зустріч із учителями історії в Черкаському національному університеті

Пиріг книга20 квітня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького в рамках Другої міжнародної науково-практичної конференції «Революційні потрясіння початку ХХ ст. в Європі: геополітичний, соціокультурний і антропологічний виміри», присвяченої 100-й річчю Української революції 1917–1921 років, відбувся майстер-клас для вчителів історії Черкаської області.

6Черкаси 20 04 2018Його провели відомий український історик доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Руслан Пиріг та голова Черкаської обласної організації НСКУ, кандидат історичних наук, професор Василь Мельниченко.

9Черкаси 20 04 2018Руслан Пиріг розповів про добу гетьмана Павла Скоропадського. У презентованій ним книзі «Гетьманат Павла Скоропадського у контексті Української революції 1917–1921 рр.» висвітлено особливості того періоду, роль 8Черкаси 20 04 2018Павла Скоропадського в українському державотворенні, досліджено взаємовідносини України з Центральними державами, зокрема Німеччиною, на завершальному етапі Першої світової війни, реалізація положень Брестського мирного договору.

1Черкаси 20 04 2018Особливу увагу автор приділив нетиповості німецької окупації українських земель, охарактеризував постать гетьмана, а також подав  історичні портрети окремих німецьких діячів і дипломатів. Руслан Якович висловив рекомендації щодо розкриття теми революції на уроках історії.

МельниченкоВасиль Мельниченко зупинився на регіональних аспектах революційних подій 1917–1921 рр., зазначивши, що Черкащина перебувала в епіцентрі багатьох з них – тут зародилося Вільне козацтво, осередком повстанського руху став Холодний Яр, землями краю пролягли маршрути героїчного Першого Зимового походу Армії УНР. Мельниченко книгаОчільник краєзнавців області презентував учителям навчальний посібник «Черкащина в добу Української революції 1917–1921 рр.» і щойно виданий збірник матеріалів і документів «Селянство Черкащини в добу Української революції 1917–1921 рр.», який суттєво підсилює навчально-методичне забезпечення викладання курсу історії в навчальних закладах.

53Черкаси 20 04 2018Під час проведення заходу відбулася професійна розмова щодо сучасного сприйняття суспільством доби гетьманату, обговорено проблемні питання викладання курсу історії в школі.

83Черкаси 20 04 2018Вчителі, що брали участь в майстер-класі висловили вдячність університету і обласній організації НСКУ, наголосивши на практичній значимості такого заходу і необхідності проведення їх у майбутньому. Зокрема, Любов Домаш – директор, вчитель історії  Веселохутірського НВК імені Володимира Лук’янця Чорнобаївського району Фото на згадкузазначила: «Інформація дійсно дуже актуальна. Повідомлення і книга Руслана Пирога допоможе нам глибше усвідомити події доби гетьманату. Для мене це було пізнавально, цікаво, високо аргументовано. Такі праці повинні бути не лише в наукових бібліотеках. Їх потрібно популяризувати серед українців. І тоді патріотизм підростаючих поколінь буде формуватися на підставі конкретних історичних фактів.

Як вчитель, багато цікавого дізналася про події Української революції на Черкащині. Василь Мельниченко підготував унікальне видання. Ми ще не усвідомили значення цієї титанічної праці. Адже науковець систематизував події та відшукав факти про те, як відбувалася революція безпосередньо на території нашого краю».

Автори книг ближчим часом нададуть вчителям електронні версії своїх книг.

Лариса Синявська,
доктор історичних наук, професор,
член НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *