Як українці 50 років тому боролися за свободу, передаючи самодруки з рук в руки – Радіо Свобода

СамвидавЯку роль відіграв самвидав в історії України та української преси? Якими способами його поширювали та чиї слова проривали завісу радянської цензури?

Радіо Свобода розпитало безпосередньо творців самвидаву та істориків про початки та знакову роль самвидаву в період «перебудови».

Серед інших, своїми думками з журналісткою Інною Березніцькою поділився член Президії Національної спілки краєзнавців України, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України, кандидат історичних наук Олег Бажан.

О.Г.Бажан«За ніч було надруковано понад 1200 примірників. Як вихідні дані було зазначено рік публікації, а також видавництво «САМ», місця видання не позначено. Справжній сплеск суспільного інтересу до «самвидаву» спостерігали наприкінці 1950-х та на початку 1960-х років у добу «хрущовської відлиги», – прокоментував краєзнавець Олег Бажан.

Свої думки висловили також поет Ігор Калинець, директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут, колекціонер і дослідник періодичного самвидаву, засновник Музею-архіву преси в Києві Вахтанг Кіпіані.

Джерело:
Радіо Свобода

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *