Краєзнавці Полтавщини презентували книгу про відомого громадсько-політичного діяча Бориса Мартоса

Мартос-420 вересня 2018 року члени Національної спілки краєзнавців України (зокрема, її Полтавської обласної організації) д.і.н., проф. Ірина Петренко, к.е.н., доц. Мирослав Аліман, краєзнавець Віталій Григор’єв та к.і.н. Валерій Рекрут (член правління Вінницької обласної організації НСКУ) відвідали гімназію імені Героя України Олександра Білаша в смт Градизьк Глобинського району Полтавської області.

Саме в цьому старовинному селищі народився і навчався відомий державний діяч, кооператор, економіст Борис Мартос. У 2019 році виповнюється 140 років від дня його народження. Торік у Полтавському університеті економіки і торгівлі побачили світ дві частини книги «Борис Мартос і кооперація», авторами якої є голова Полтавської обласної організації НСКУ, д.і.н., проф., ректор Олексій Нестуля і к.е.н, доц. Мирослав Аліман.

Мартос-2Саме це видання й було презентоване в Градизькій гімназії. У рамках заходу відбулися краєзнавчі читання, присвячені Борисові Мартосу.

Науковці подарували свої книги гімназії та розповіли про свої здобутки і плани. Гості відвідали чотири музеї, розташовані в приміщенні школи, – історико-краєзнавчий, Героя України Олександра Білаша,  Слави, «Історія Градизька від заплав Дніпра до Кременчуцького водосховища». Мартос-3Учені-краєзнавці відзначили, що школярі під керівництвом педагогів активно проводять науково-пошукову роботу. Музейні матеріали використовуються при проведенні навчальних занять, дослідницької роботи, для написання наукових статей, рефератів, повідомлень, участі в Мартос-1обласних та всеукраїнських акціях. Учителі гімназії активно займаються вихованням молоді, зміцненням  почуття національної самосвідомості, формують почуття глибокої поваги до історії, культури, мови, традицій українського народу.

Це був перший захід у рамках відзначення ювілею нашого відомого земляка. Було прийнято рішення про вшанування пам’яті Бориса Мартоса на його малій батьківщині, зокрема встановити меморіальну дошку з інформацією про нього як видатного державного і кооперативного діяча.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *