Краєзнавці Черкащини підтримують ідею створення Пантеону національної пам’яті українських героїв

Лазуренко_2Останнім часом в полі зору науковців та широкої громадськості перебуває проблема пошуку місця поховання гетьмана Богдана Хмельницького.

У розробці наукового обґрунтування пошуків активну участь беруть черкаські краєзнавці. Зокрема, заступник голови облорганізації НСКУ, проректор Черкаського державного технологічного університету, професор Валентин Лазуренко нещодавно презентував свою книгу «У пошуках крипти великого державотворця України Богдана Хмельницького. Поховання гетьмана України Богдана Хмельницького в Іллінській церкві у с.Суботів: від столітніх досліджень, легенд та міфів до сучасних наукових гіпотез», в якій підтримав думку про те, що встановлення місця поховання видатного державотворця Богдана Хмельницького, могло б започаткувати створення Пантеону національної пам’яті України – потужного чинника національного самоствердження.

Лазуренко_1А нещодавно Валентин Лазуренко про актуальність створення Пантеону національної пам’яті України вів мову на Міжнародній науковій конференції «Безпека в сучасному світі», що відбулася у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. У контексті обговорення питання культурно-історичної безпеки України на сучасному етапі, він виступив із доповіддю «Створення Пантеону пам’яті великого державотворця України Богдана Хмельницького: безпековий аспект». При цьому професор наголосив, що сьогодні в середовищі науковців і краєзнавців домінуючою є думка про те, щоб пошукові заходи здійснювалися з врахуванням суспільної значимості приміщення Іллінської церкви і не допустили руйнування чи пошкодження пам’ятки національного значення.

Лазуренко_4Черкаський краєзнавець зазначив, що політика національної пам’яті, яку нині активно провадить Україна, вимагає пошуку та відновлення могил видатних діячів України як в межах нашої країни, так і за кордоном. Валентин Лазуренко висловив переконання, що новітні реальні пошуки крипти гетьмана-державотворця Богдана Хмельницького при належній інформаційній політиці можуть слугувати активним поштовхом до наближення українського суспільства до усвідомлення необхідності створення Пантеону пам’яті українських героїв.

Перебуваючи в Дніпровському національному університеті, Валентин Лазуренко провів зустрічі з викладачами та студентами цього закладу, презентував свою книгу про історію пошуку місця поховання Богдана Хмельницького, розповів про стан науково-пошукової роботи останнього часу. Зазначив, ця тема посідає важливе місце в роботі краєзнавців Черкащини.

Василь Мельниченко,
голова Черкаської обласної організації НСКУ,
професор ЧНУ імені Богдана Хмельницького

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *