У Черкасах відбулася науково-практична конференція «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження»

Конф_1У Черкасах відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження», ініційована обласною організацією НСКУ та Черкаським державним технологічним університетом.

Тема конференції викликала інтерес у наукових колах та серед громадськості і зібрала істориків, краєзнавців, музеєзнавців та експертів із Черкащини та України, надійшли також доповіді із-за кордону.

На початку наукового заходу було оголошено привітання Голови Національної спілки краєзнавців України, члена-кореспондента НАН України Олександра Реєнта, в якому вказано на актуальність дослідження, збереження та охорони культурно-історичної спадщини як важливого чинника формування національної свідомості громадян України, висловлено побажання плідної роботи учасникам конференції.

Розкриваючи тему культурно-історичної спадщини, директорка Державного архіву Черкаської області, Почесний краєзнавець України Тетяна Клименко ґрунтовно зупинилася на документальній спадщині Черкащини, зокрема на змісті фондів Державного архіву Черкаської області. Окрім загальної інформації про кількісний та якісний склад державної скарбниці Конф_5документів, вона продемонструвала світлини офіційних матеріалів різних часів та різних призначень. У державному архіві Черкаської області зберігається понад один мільйон триста тисяч справ на різних основах: традиційній, тобто, паперовій, фото, кіно, фоно, відео. Ці документи відтворюють багато сторінок історії краю, в тому числі і маловідомих.

Конф_3Завідувач кафедри джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, завідувач навчально-наукової лабораторії експертизи культурно-історичних цінностей професор Олександр Потильчак у своїй доповіді акцентував увагу на рідкісності та унікальності як головній ознаці визначення культурної цінності. Він приділив увагу рідкісному типу наслідування дирхему хана Токтамиша з князівським знаком Володимира Ольгердовича.

Про мистецтво вишивальниць-черниць монастирів Черкащини розповіла завідувачка відділом етнології Черкаського обласного краєзнавчого музею Вікторія Наумчук. Свою доповідь вона проілюструвала роботами вишивальниць-черниць із колекції фондів Черкаського обласного краєзнавчого музею, розкривши при цьому символіку, таємні коди та значення тогочасної вишивки.

Конф_4«Новітні пошуки крипти великого державотворця Богдана Хмельницького як наближення суспільства до усвідомлення необхідності створення пантеону національної пам’яті українських героїв», – таку тему учасникам конференції представив заступник голови Черкаської обласної організації НСКУ, проректор Черкаського державного технологічного університету Валентин Лазуренко.

Доценти Черкаського державного технологічного університету, члени НСКУ Ірина Стадник і Оксана Яшан розкрили питання адаптації музеїв до потреб людей з інвалідністю на прикладі світового та вітчизняного досвіді.

Конф_2ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження» стала відкритою платформою для взаємного обміну думками між істориками та представниками різних галузей науки, працівниками музейних установ та архівів задля спільного вирішення актуальних питань історико-культурної спадщини.

За результатами конференції видано збірник її матеріалів, до якого увійшло 57 доповідей та повідомлень, які були оприлюднені на пленарному та секційних засіданнях конференції.

 Оксана Яшан,
відповідальний секретар Черкаської облорганізації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *