У Краматорську відбулася І Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми регіоналістики та музеології»

Краматорськ, Проблеми регіоналістики-5У місті Краматорську на Донеччині 7–8 листопада цього року відбулася І Всеукраїнська (з міжнародною участю) науково-практична конференція «Проблеми регіоналістики та музеології», присвячена пам’яті археолога, музейника, краєзнавця Анатолія Шамрая.

 Організаторами конференції виступили Донецька ОДА (Управління культури і туризму), Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, Донецький національний університет імені Василя Стуса, Донецька обласна організація Національної спілки краєзнавців України.

Програма конференції

Відкриття конференції та пленарне засідання відбулося в БК Новокраматорського машинобудівного заводу.

Краматорськ, Проблеми регіоналістики-1Із вітальним словом виступили в.о. директора Донецького обласного краєзнавчого музею Катерина Філонова, голова ДонОО НСКУ Валерій Романько. У своєму виступі Валерій Іванович передав учасникам конференції вітання та побажання успішної роботи конференції від голови НСКУ, заступника Інституту історії України НАН України, члена-кореспондента НАН України О.П.Реєнта. Очільник краєзнавців Донеччини також ознайомив присутніх з життєвим шляхом та творчими доробками члена НСКУ, Почесного краєзнавця Донеччини, Почесного краєзнавця України Анатолія Васильовича Шамрая, в пам’ять про якого проводилася І Всеукраїнська конференція «Проблеми регіоналістики та музеології». Валерій Іванович відзначив: «Від себе особисто висловлюю надію, що цей добрий почин – започаткування краєзнавчого форуму з вирішення проблем Краматорськ, Проблеми регіоналістики-3регіоналістики та музеєзнавства – візьме добрий старт і в наступні роки буде об’єднувати людей, не байдужих до історії рідного краю, поєднувати у спільній благородній справі науковців, краєзнавців, музейників, діячів освіти та культури».

З вдячним словом за збереження пам’яті про батька виступила донька А.В.Шамрая Анастасія.

Краматорськ, Проблеми регіоналістики-4Цікаво та змістовно пройшло засідання Круглого столу на тему «Охорона культурної спадщини: стан, проблеми, виклики». Участь в обговоренні актуальних питань з даної теми взяли Світлана Шарабан (Святогірськ), Олексій Губанов (Краматорськ), Євгенія Калугіна та Олексій Юрков (Слов’янськ), Ірина Склокіна (Львів) та інші.

Після обідньої перерви учасники конференції працювали у трьох секціях:

  1. «Соціально-економічні, суспільно-політичні та культурно-релігійні проблеми історії України та Донбасу. Видатні постаті України та Донбасу» (Керівники О.П.Моця та С.А.Кокін (м.Київ).
  2. «Археологічні, культурологічні, етнографічні, еколого-географічні аспекти краєзнавчих досліджень» (Керівники Ю.М.Бровендер (м.Сєвєродонецьк), О.В.Старік (м.Дніпро).
  3. Проблеми та перспективи музеїв і музеєзнавства. Роль музеїв та наукових установ у розвитку історичного краєзнавства» (Керівники Л.Л.Бабенко (м. Полтава), Ірена Водзяновська (м. Люблін, Польща).

Краматорськ, Проблеми регіоналістики-2Приємно відзначити, що участь у секційних засіданнях взяли 8 членів НСКУ, які згідно програми виступили з цікавими повідомленнями.

Наступного дня учасники конференції оглянули експозиції Донецького обласного краєзнавчого музею, музею історії міста Краматорська. Гості дякували й директору музею історії ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод» Любові Дзержинській за цікаву екскурсію, яку вона провела для учасників конференції у перший день її роботи.

На зібранні по підведенню підсумків роботи конференції голова ДонОО НСКУ Валерій Романько відмітив важливість заходу та висловив побажання укріплення тісної співпраці з ДонОКМ: «Сьогоднішній форум – це перший серйозний крок у налагодженні спільної співпраці обласного краєзнавчого музею та обласної краєзнавчої організації. Гадаю, що у нас ще буде чимало інших добрих справ, як приклад, підготовка до тематичних виставок, семінарів, круглих столів тощо, обговорених заздалегідь та оформлених у Договір співпраці двох організацій. Дон. обл. краєзнавчий музей започатковує серйозну і важливу справу – всебічно дослідити проблеми регіоналістики та музеології на прикладі Донецького краю з його багатою та цікавою історією. Інша важлива ініціатива, яка вийшла від працівників обласного музею і яку так гаряче підтримав я особисто як голова обласної краєзнавчої організації – на кожній наступній конференції вшановувати відомих та шанованих дослідників рідного краю: археологів, краєзнавців, музейчиків. А їх, достойників, які присвятили більшу частину свого життя вивченню рідного краю, чимало…».

Голова Донецької облорганізації НСКУ
Валерій Романько,
член Президії Донецької облорганізації НСКУ
Дмитро Білько

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *