«Широкий світ малої Батьківщини» – виставка краєзнавчих видань з історії населених пунктів Прикарпаття

20191119_133313Виставка краєзнавчих видань з історії населених пунктів Прикарпаття відбулася 19 листопада 2019 р. в Івано-Франківську.

Захід, організований Івано-Франківською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та Івано-Франківською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І.Франка, відбувся у 20191119_152713приміщені бібліотеки. На виставці було представлено 358 видань з історії 215 міст, сіл, селищ області. Загалом у фондах бібліотеки зберігається понад 600 краєзнавчих досліджень окремих аспектів минувшини і сьогодення населених пунктів Івано-Франківщини.

Метою виставки є висвітлення наявних досліджень та привернення уваги до проблеми написання історії міст і сіл Прикарпаття й визначення географії населених пунктів які ще не мають написаної історії.

20191119_133938Директорка книгозбірні Людмила Бабій розповіла присутнім про представлені на виставці книги та зазначила, що це лише дещиця видань із фондів відділу краєзнавчої літератури, які загалом налічують понад 20 тисяч документів.

Зокрема, на виставці можна ознайомитися як із найстарішими виданнями з історії того чи іншого населеного пункту, так і з їхніми осучасненими версіями. Людмила Василівна висловила щиру подяку голові обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайлові Косилу – Заслуженому працівнику освіти України, доктору філософії, директору Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, та краєзнавцю Василю Бабію, заступнику голови обласної організації Національної спілки письменників України, які ініціювали даний краєзнавчий проект.

20191119_143729Михайло Косило зазначив, що така потужна виставка, яка презентує різноманітні видання про історії населених пунктів Івано-Франківщини, відбувається вперше. Принагідно він додав, що з наявних 804 міст і сіл області тільки 215 мають об’ємну зафіксовану у книжках свою літописну хроніку, а про понад 400 населених пунктів опубліковано краєзнавчі розвідки. Голова ОО НСКУ вручив Подяки за реалізацію проекту керівництву книгозбірні та працівникам відділу краєзнавчої літератури.

За словами письменника Василя Бабія кожен населений пункт, який вважає себе цивілізованим, повинен мати бодай декілька видань зі своєї історії. Представлені книги є свідченням того, що краєзнавці мають широке поле для досліджень, оскільки інформація у наявних виданнях не є вичерпною.

Завідувачка відділу краєзнавчої літератури Оксана Шаран розповіла про топографічну картотеку та картотеку персоналій, що є складовими частинами довідкового апарату відділу краєзнавчої літератури і допомагають користувачам у пошуку інформації про населені пункти краю, а також представила присутнім каталог краєзнавчих видань з історії міст і сіл Івано-Франківщини «Широкий світ малої батьківщини», який видається працівниками відділу щоп’ять років і висвітлює копітку працю прикарпатських краєзнавців на ниві дослідження історії рідного краю.

20191119_143957Виступили на святковому дійстві також відомі прикарпатські науковці і краєзнавці, зокрема: знаний історик, джерелознавець Любов Соловка, кандидат історичних наук, доцент Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Андрій Королько, доктор історичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олег Жерноклеєв та кандидат історичних наук, доцент Коломийського коледжу, голова міськрайонного товариства «Просвіта» Василь Глаголюк. Вони говорили про значимість виставки для патріотичного виховання молодого покоління, заохочення його до дослідження місцевої історії.

20191119_135944Виставка вразила насиченістю, змістовністю і розмаїттям друкованого слова як присутніх науковців, істориків, краєзнавців, авторів представлених книг, так і студентів факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, які вивчають курс «історичне краєзнавство».

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *