В Ужгородському замку презентовано книгу члена Правління НСКУ Станіслава Аржевітіна

Книга - Аржевітін - 326 грудня 2019 року в каплиці Ужгородського замку відбулася презентація книги Станіслава Михайловича Аржевітіна «Шкільництво» – чергового тому із серії «Історія верховинського села Колочава».

Захід було організовано Закарпатською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України за підтримки керівництва Книга - Аржевітін - 5Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т.Легоцького.

Перед численною аудиторією виступив автор книги, який розповів про роботу над новим дослідницьким доробком і творчі плани.

Книга - Аржевітін - 2Одночасно він вручив заступнику директора музею з наукової роботи, голові Закарпатської ОО НСКУ М.В.Делегану, який модерував зібрання, диплом про удостоєння його відзнаки «Почесний член Закарпатського Товариства у Києві». С.М.Аржевітін також передав у дарунок бібліотекам систем освіти та культури по 25 книг «Шкільництво».

Книга - Аржевітін - 6Перед книгою «Шкільництво» вийшли у світ видання про останнього опришка Карпат Миколу Шугая – «Колочава. Шугаї» (2006), згодом – «Колочава. Релігія» (2007), «Карпатська Україна: епоха в добі» (2013) про національно-визвольний рух на Закарпатті і, зокрема, в Колочаві. Книга «Шкільництво» складається з 1328 сторінок. Окремі читачі уже назвали її освітнім капіталом, а інші – шкільною Біблією. Автор дослідив величезну кількість архівних документів і матеріалів, а за сприяння у дослідницькій діяльності він у книзі висловив вдячність директору Державному архіву Закарпатської області (1995–2011 рр.).

Книга - Аржевітін«Шкільництво» – це розповіді не лише про колочавські освітянські справи, а й про зародження й становлення освіти на Міжгірщині та Закарпатті. Окремі розділи розповідають про добу урядування у цій галузі за Австро-Угорщини (до 1918 р.), чехословацького періоду (1919–1939 рр.), угорської окупації (1939–1944 рр.) та радянську епоху (1944–1991 рр.). Документальні дані часом маловідомі читачеві. Нажаль, не висвітлено стан освіти у період незалежної української держави.

Книга - Аржевітін - 4В обговоренні книги взяли участь: доцент Ужгородського Національного університету, кандидат філологічних наук, краєзнавець, І.М.Сенько; професор, доктор історичних наук, заступник голови Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Р.А.Офіцинський; доцент Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, письменник, краєзнавець П.М.Ходанич; директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту, кандидат історичних наук, відповідальний секретар ЗОО НСКУ В.В.Коцан; Заслужений працівник культури України, член правління ЗОО НСКУ В.С.Габорець; заступник голови Товариства «Закарпатці у Києві», професор, доктор юридичних наук, генерал В.П.Мікулін, колишня вчителька математики Колочавської середньої школи Г.П.Штаєр та ін.

Із пісенним вітанням перед учасниками зібрання виступив народний артист України, соліст П.П.Матій, який виконав твори на слова письменників – краєзнавців області В.С.Габорця та В.П.Густі.

Із особливим зацікавленням учасники зібрання слухали виступ директора провідного закладу культури галузі, члена правління ЗОО НСКУ В.С.Шеби, який, зокрема, продемонстрував оригінал рукопису 1737 року «Перло драгоценноє», написаного колочавським дяком Лугошем. Рукопис зберігається у фондах музею. Він також привернув увагу до проблеми компіляторства, що характерна для окремих так званих вчених-істориків.

У присутності поважних учасників зібрання голова ЗОО НСКУ М.В.Делеган вручив квитки новоприйнятим до обласної організації краєзнавців та Подяку Національної спілки краєзнавців України М.М.Греньо, голові Громадської ради при Закарпатській обласній державній адміністрації.

У минулому році презентацію книги проведено також у Національній спілці краєзнавців України (м. Київ) та музейному комплексі «Старе село Колочава» Міжгірського району Закарпатської області.

У 2020 році ЗОО НСКУ спільно з С.М.Аржевітіним планує презентацію нового тому з історії Колочави й Закарпаття – періоду Закарпатської України, унікальної сторінки в історії Срібної Землі.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *