У Черкасах презентували 11-й том книги «Реабілітовані історією. Черкаська область»

Реабілітовані Черкаси -3У Черкасах відбулася презентація 11-го тому науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією. Черкаська область».

На початку презентації голова Черкаської обласної організації Василь Мельниченко зазначив, що ця суспільно значима серія започаткована у 1992 році з ініціативи академіка, Героя України, голови Національної спілки краєзнавців України Петром Троньком як данина пам’яті про всіх невинно убієнних, принижених і зганьблених тоталітарним режимом.

Реабілітовані Черкаси - 4Василь Мельниченко також проінформував учасників презентації, що засновниками проекту є Національна академія наук України, Інститут історії України, Головна редакційна колегія науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією», Служба безпеки України, Національна спілка краєзнавців України, Українське культурно-просвітницьке товариство «Меморіал» імені В.Стуса, обласні ради та обласні державні адміністрації. У складі Головної редколегії – голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт.

Епіграфом до книги взяті слова Т.Г.Шевченка:
Отак і ви прочитайте,
Щоб не сонним снились
Всі неправди, щоб розкрились
Високі могили
Перед вашими очима.
Щоб ви розпитали
Мучеників: кого, коли,
За що розпинали?

Член редколегії видання, редактор газети «Черкаський край» Тетяна Калиновська ознайомила присутніх зі змістом видання. У підготовці томів «Черкаська область» з 1993 року і до останніх днів свого життя брав активну участь заслужений журналіст України Петро Жук, який очолював робочу групу з підготовки матеріалів. У складі групи упродовж тривалого часу працював лауреат Національної премії імені Т.Г.Шевченка письменник і журналіст Василь Захарченко.

Член НСКУ, професор Лариса Синявська прокоментувала статтю, яку вона разом із Оксаною Силкою на основі багаторічних досліджень і пошуків  написала про Михайла Злобинця – відомого культурно-освітнього, громадського та політичного діяча, поета, бандуриста, педагога. У роки Української революції 1917–1921 років Михайло Злобинець брав активну участь в громадсько-політичній та просвітницькій роботі. Став засновником товариства «Просвіта» на Золотоніщині, фундатором українських газет «Вільне слово» та «Вісті Просвіти». Його, як і багатьох борців за волю України, спіткала трагічна доля. Він був репресований і його життя обірвалося у 1937 році.

Реабілітовані ЧеркасиУ книзі вміщено біографічні довідки черкащан, які пройшли крізь жорна репресивної машини сталінського режиму. Документальні матеріали розкривають антигуманну суть тоталітарної держави.

Реабілітовані Черкаси - 2Сьогодні редколегія тому «Черкаська область» працює над наступним виданням. У її складі члени НСКУ Тетяна Клименко, Руслана Маньковська, Василь Мельниченко, Анатолій Морозов, Володимир Поліщук.

Рецензували 11-й том відомі черкаські науковці: академіки Української академії історичних наук, доктори історичних наук, професори А.Ю.Чабан і В.В.Масненко. Том випущено на замовлення Департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської облдержадміністрації.

Сергій Ганницький,
заступник голови
Черкаської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *