Інтерв’ю голови Івано-Франківської обласної організації НСКУ Михайла Косила газеті “Галичина”

Михайло КосилоЩе на початку осені 2020 року інтернет-ресурс газети “Галичина” опублікував інтерв’ю із головою Івано-Франківської обласної організації НСКУ, директором Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства, кандидатом педагогічних наук Михайлом Косилом.

У свій час ми пропустили цю публікацію, але на сьогоднішній день її актуальність не зменшилася, адже вона має біографічний характер.

Серед іншого, Михайло Юрійович під час розмови із Заслуженим журналістом України, спеціальним кореспондентом Іваном Гавриловичем розповів про свою краєзнавчу роботу.

Питання: Основну роботу Ви вже давно поєднуєте з громадською – очолюєте обласну організацію Національної спілки краєзнавців України…

Відповідь: Результативність моїх зусиль як керівника центру туризму і краєзнавства побачили, без перебільшення, видатні прикарпатські історики і краєзнавці Богдан Гаврилів та професор Володимир Грабовецький, довго вмовляли мене і таки «засватали» на громадську посаду голови ОО НСКУ. Незмінно очолюю її з 2008 року.

Питання: Ви першими серед позашкільних закладів України заснували свій оригінальний журнал «Краєзнавець Прикарпаття» – науково-методичний, якоюсь мірою й літературний…

Відповідь: Такого журналу не видає жоден із обласних центрів туризму в Україні. За 17 років вийшло вже 35 його номерів. А в «Бібліотеці журналу «Краєзнавець Прикарпаття», зокрема, побачив світ історико-краєзнавчий роман Дмитра Мохорука про постать вченого-історика, академіка, громадського діяча Героя України Петра Тронька, який свого часу працював і на Прикарпатті, з 1992 р. очолював головну редколегію багатотомного науково-документального видання «Реабілітовані історією», доклався до відродження Спілки краєзнавців України і впродовж 1990–2011 років, аж до смерті, був її головою. У цьому ряду – і книжки про народного краєзнавця, знаного дослідника життєвого шляху Олекси Довбуша й опришківського руху Михайла Юсипчука (Дідишина) з Космача на Косівщині, про вже згаданого Богдана Гавриліва, про відомого організатора прикарпатської освіти Івана Косика (до речі, я зініціював також заснування обласною радою та облдержадміністрацією премії його імені), спогади одного із засновників краєзнавства на Прикарпатті Олександра Феданка, книжки, що ознайомлюють із творчістю члена НСПУ Володимира Морозюка та поета-барда Володимира Паньківа, чимало інших.

Із повною версією інтерв’ю можна ознайомитися на сайті газети “Галичина”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *