Презентація літературно-краєзнавчого видання очільника краєзнавців Донеччини Валерія Романька

Валерій Романько презентує своє нове виданняМісто Слов’янськ має свою давню та цікаву історію. Здавна це поселення славилося соляними промислами, керамікою, олівцями, курортом з лікувальними озерами тощо. Але однією з особливих сторінок краю є його літературно-мистецьке життя. Саме про літературні сторінки міста розповідається у книзі “Слов’янськ літературний: перша половина ХІХ — початок ХХІ століття: літературні портрети та хрестоматійний матеріал» (Слов’янськ, 2016. – 389 с.). Це друге видання, доповнене та уточнене, доцента Донбаського державного педагогічного університету, кандидата педагогічних наук, очільника краєзнавців Донеччини Валерія Івановича Романька. Чисельні праці краєзнавця та педагога, в тому числі і назване видання, широко використовують у своїй практиці вчителі шкіл та викладачі вишів для проведення літературно-краєзнавчої роботи. А сам Валерій Іванович уже майже три десятиліття у педагогічному університеті Слов’янська викладає навчальну дисципліну «Літературне краєзнавство».
Презентація видання, що затверджене до друку рішенням Вченої ради Донбаського педуніверситету як навчальний посібник, нещодавно відбулася у читальній залі вишівської бібліотеки у Слов’янську. Двома тижнями раніше презентація цієї книги відбулася у міській центральній бібліотеці в присутності значного загалу вчительства, бібліотекарів, учнів та студентів. Але інтерес до видання виявився настільки великим, що авторові запропонували провести подібний захід у стінах педуніверситету.
У книзі зібрані літературні портрети та твори тих письменників, які народилися у Слов’янську або були гостями цього міста, а  також представлена творчість наших  сучасників  поетів, письменників, публіцистів, краєзнавців. Є й розділ, присвячений літературним об’єднанням та угрупуванням, які діяли чи діють на даний час у Слов’янську.
На початку заходу автор розповів про те, як виникла ідея створення та видання книги, а потім детально розповів про Шевченківську тему у творчості наших земляків, про творчі доробки уродженців Слов’янська Михайла Петренка, Володимира Міщенка, Бориса Слуцького, про зв’язки зі Слов’янськом Володимира Сосюри, Максима Горького, Григорія Костюка. Студенти ІV курсу філологічного факультету доповнили розповідь свого викладача вони говорили про біографічні та творчі зв’язки зі Слов’янщиною Антона Чехова, Олександра Олеся, Миколи Островського, Дмитра Павличка, Сергія Жадана та інших майстрів пера. Пісню поета–барда Геннадія Тимофєєва «Осень» під гітару присутні почули у виконанні Євгенії Феофанової та Івана Проскуніна. На екрані були фото та слово про дійсних членів Національної спілки письменників України, які нині проживають у Слов’янську, і яких добре знає студентство — Володимир Глущенко, Микола Сіробаба, Олександр Яровий та й сам автор презентованого видання Валерій Романько.
Від імені присутніх студентів, викладачів та бібліотекарів декан філологічного факультету Н.І. Овчаренко та завідувач кафедри російської мови та літератури І.М. Казаков подякували авторові за цінне й актуальне видання, яке вкрай потрібне сьогодні студентам та учителям загальноосвітніх шкіл для ознайомлення із особливостями історії та культури рідного краю.
До цього заходу вишівська бібліотека організувала змістовну книжково-ілюстративну виставку “Слов’янськ літературний” (зав. читальною залою С.О.Ткачова) та мультимедійну презентацію (бібліотекар О.М.Кравцова).

Олена Кравцова, провідний бібліотекар наукової бібліотеки Донбаського державного педагогічного університету.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *