Лекція-дискусія «Етнічний образ Криму» («Книжковий Арсенал»)

Соболєва-120 квітня 2016 року в Мистецькому Арсеналі (Київ, вул. Лаврська, 14) в рамках VI міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», який проводився з 20.04 по 24.04.2016 й був приурочений до Всесвітнього дня книги і авторського права, відбулася лекція-дискусія «Етнічний образ Криму» з нагоди презентації наукової монографії члена Національної спілки краєзнавців України, кандидата історичних наук Олени Соболєвої «Весілля кримських татар: традиційні форми та трансформації» (2015).

IMG_8844Захід проводився в рамках спеціальної програми «Къырым», мета якої ознайомити широку аудиторію з культурним життям кримських татар, їхньою історією та повсякденням. Модерувала захід старший науковий співробітник Науково-дослідного інституту українознавства Олена Брайченко.

IMG_8844У заході також взяв участь Рустем Скібін керівник творчого об’єднання «Тамга», яке займається відродженням кримськотатарського декоративного мистецтва і традицій. В ході обговорення видання та дискусії учасники заходу дізналися про особливості етнографічної роботи в Криму, про характерні риси східного за типом весільного ритуалу кримських татар, про традиційну весільну музику, їжу, про трансформації, які відбулися в обрядовості протягом ХХ століття. В сучасних умовах, у зв’язку із політичними подіями останніх років, вивчення і осмислення особливостей історичного розвитку та культури кримських татар корінного народу Криму, українських громадян, котрі сьогодні перебувають в умовах російської окупації, набуло особливої актуальності.
Книга написана на широкому джерельному матеріалі, що був зібраний дослідницею в ході численних етнографічних експедицій до Криму. Окрім суто етнографічних фактів книга містить реконструкцію етнічної історії кримськотатарського народу, аналіз типології весільного обряду в широких географічних межах Середньої Азії, Кавказу та Європи.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *