Відкрито будинок-музей Героя України Петра Тронька

201671311352613 липня 2016 року в Національному музеї народної архітектури та побуту України, на території експозиції “Українське село 60?70-х рр. ХХ ст.”, відбулося урочисте відкриття будинку-музею академіка Петра Тимофійовича Тронька (1915?2011).

Подію приурочено до 101-річниці з дня народження цього видатного вченого, політичного і суспільного діяча, подвижника музейної та памяткознавчої справи, Героя України, академіка Національної академії наук України, який у 1990?2011 рр. очолював Національну спілку краєзнавців України.

2016713114339Екскурсію для перших відвідувачів провела Кукліна Інна Миколаївна — старший науковий співробітник відділу народного мистецтва і фольклору Національного музею народної архітектури та побуту України. За її словами, останнім поштовхом до створення музею стало відвідання документальної виставки «Герой України П.Т.Тронько: що залишилося нащадкам», відкриття якої відбулось у Державному архіві Київської області на початку грудня минулого року.

20167131308192016713130639Нововідкритий музей  розташовано у невеликому затишному будинку садиби села Резуненкове рідної для Петра Тронька Харківської області. Його експозиція, розміщена у декількох кімнатах, підібрана з документів та особистих речей, наданих донькою вченого Ларисою Петрівною Тронько та Всеукраїнським фондом відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара. Присутні мали змогу не лише почути про життєвий шлях, формування світогляду та діяльність П.Т.Тронька, а й ознайомитися із предметами побуту, які його оточували та були частиною повсякденної роботи.

2Під час церемонії відкриття виступили гості, ініціатори та активні учасники проекту, зокрема, В.М.Іршенко — виконавчий директор Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара, Н.О.Зозуля — завідувачка відділу «Поділля» Національного музею народної архітектури та побуту України, представники Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини (Переяслав-Хмельницький) та ін. Спогадами про батька поділилася донька вченого Лариса Петрівна Тронько.

2016713124602Про неабияку роль П.Т.Тронька у відродженні краєзнавчого руху в Україні на початку 1990-х рр., збереженні та популяризації культурної спадщини попередників, створенні ним Всеукраїнської спілки краєзнавців з осередком у кожній області, наданні їй статусу Національної розповіла Маньковська Руслана Вікторівна — перший заступник голови Національної спілки краєзнавців України. 2016713123627Вона підкреслила, що сьогодні НСКУ під керівництвом О.П.Реєнта продовжує цю справу та високо цінує творчу спадщину Петра Тронька, заснувала краєзнавчу премію на його честь. Насамкінець, Р.В.Маньковська подарувала музею краєзнавчі видання Спілки, свіжий випуск журналу “Краєзнавство” (№1/2 за 2016 р.). На відкритті музею були присутні й інші члени НСКУ, зокрема відповідальний секретар, член Президії правління НСКУ Володимир Дмитрук, голова правління Київської обласної організації НСКУ, член Президії правління НСКУ Григорій Савченко, заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, член Президії правління НСКУ Дмитро Омельченко, заступник головного редактора журналу “Краєзнавство”, член правління НСКУ Олег Бажан та ін.

1У заході також взяли участь представники Інституту історії України НАН України, Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Державного архіву Київської області, Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, краєзнавці, громадськість, студентство, учнівська молодь.

Відеосюжет телеканалу UA|TV про подію доступний за посиланням.

Володимир Милько, прес-секретар НСКУ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *