Розпочався проект «Визначні постаті Донеччини», приурочений до 85-ої річниці від дня утворення Донецької області

Проект Визначні постаті Донеччини, ректор ДДПУ проф. С.О.ОмельченкоЗ розповіді про життя та творчість поета-земляка М.О.Рибалка у Слов’янську розпочався цикл заходів у рамках проекту «Визначні постаті Донеччини», приуроченого до 85-ої річниці від дня утворення Донецької області.

Розповідь Валерія Романька про М.РибалкаЗапочаткували проект правління Донецької обласної організації Національної спілки краєзнавців та ректорат Донбаського державного педагогічного університету. Ініціатором  проекту та автором ряду тем став очільник донецьких краєзнавців, доцент ДДПУ Валерій Романько. Цю ініціативу активно підтримав відділ культури і туризму Слов’янської міської ради.

Перший літературно-мистецький захід у рамках зазначеного проекту недаремно присвячений відомому поету-земляку, лауреату Державної премії імені Т.Г.Шевченка Миколі Рибалку: 14 лютого цього року йому виповнилося 95 років від дня народження, а головне — поезія  Миколи Олександровича актуальна, вона й сьогодні хвилює душу читача будь-якого віку.

Фото на згадку - Визначні постаті ДонеччиниЗахід відбувся 22 березня 2017 року в стінах Донбаського державного педагогічного університету. На ньому були присутні вчителі історії та бібліотекарі з багатьох селищ та міст Донецької області, які у Слов’янську проходять перепідготовку на курсах підвищення кваліфікації при обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, а також слов’янці: учителі, студенти та викладачі педуніверситету, бібліотекарі, краєзнавці, журналісти.

Захід відкрила ректор педуніверситету, професор С.О.Омельченко. Вона висловила надію, що сьогоднішній захід дасть хороший старт усьому проекту. Керівник вишу дала високу оцінку творчим починанням та уже тим багатьом добрим справам, які упродовж багатьох років проводить доцент педуніверситету Валерій Іванович Романько.

Присутні почули цікаву розповідь про нелегкий життєвий шлях поета-земляка, який, повернувшись із фронту сліпим, зміг знайти своє місце в житті, стати корисним суспільству. Микола Рибалко працював літпрацівником газети «Краматорская правда», керував міським літоб’єднанням, видав 25 поетичних збірок, мав міцну сім’ю.   Його бойові заслуги та досягнення на літературній ниві високо оцінені державою: він нагороджений орденами та медалями, став лауреатом двох премій — імені М.О.Островського та Державної премії України імені Т.Г.Шевченка.

Романько В. Микола РибалкоПро життєвий та творчий шлях поета-земляка у цікавій та емоційній лекції присутнім розповів доцент, письменник та краєзнавець В.І.Романько. На заході він презентував свою нову книгу «Микола Рибалко: життя і творчість», рекомендовану вченою радою ДДПУ як навчальний посібник для учнівської та студентської молоді, працівникам освіти, культури, шанувальникам рідної культури. У лекції використані відеоматеріали, рідкісні фото, пролунало чимало хвилюючих поетичних творів Миколи Рибалка.

Зі своїми враженнями виступили студентка Ольга Новікова, доцент І.М.Казаков, громадський діяч В.Є.Антоненко, професор В.А.Глущенко. Активну участь у підготовці заходу взяла наукова бібліотека ДДПУ: організована цікава виставка творів М.Рибалка, бібліотекар С.О.Ткачова підготувала відеопрезентацію.

Подібний захід, присвячений життю і творчості Миколи Рибалка, Валерій Іванович провів у Краматорську, рідному місті поета, та на своїй малій батьківщині – у Покровську. У найближчих планах педагога та краєзнавця нові літературно-мистецькі заходи, присвячені іншим відомим землякам: Володимиру Сосюрі, Григорію Бойку, Василеві Стусу, Микиті Шаповалу, Івану Костирі… Такі літературно-мистецькі заходи засвідчують, що донецький край багатий на талановитих людей.

Відеосюжет про презентацію було трансльовано на каналі ТРК «САТ Плюс» (Слов’янськ) того ж дня.

Олена Кравцова,
провідний бібліотекар
Донбаського державного педагогічного університету

Джерело:
Офіційний сайт Донбаського державного
педагогічного університету

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *