Слов’янці святкують ювілей поета-земляка Михайла Петренка

Емблема до ювілею М.Петренка
Емблема до ювілею Михайла Петренка

Цей рік став ювілейним для українського поета-романтика Михайла Петренка виповнюється 200 років від дня його народження. З метою підготовки та відзначення ювілею автора безсмертної пісні «Дивлюсь я на небо» та інших творів при Слов’янській міській раді у кінці минулого року створено оргкомітет, куди ввійшли члени виконкому, працівники відділу культури, краєзнавці. бібліотекарі, освітяни, науковці. На засіданнях оргкомітету обговорено ряд заходів, які вже почали проводитися, інші у процесі підготовки. Не так просто у наш нелегкий час віднайти кошти на заплановані заходи, тому доводиться звертатися за допомогою до небайдужих земляків депутатів, меценатів й просто до пересічних громадян, яким болить за українську культуру, за пам’ять про визначних людей краю.

У першій половині квітня відбулися дві знакові події, пов’язані з ім’ям поета-земляка:
5 квітня Слов’янська міська рада за № 9-ХХІІ-7 прийняла наступне рішення:
1.Оголосити 2017 рік Роком Михайла Петренка у місті Слов’янську.
2.Присвоїти Центральній бібліотеці КЗ «ЦСПБ міста Слов’янська» ім’я українського поета-земляка Михайла Миколайовича Петренка. Рішення підписав міський голова В.М.Лях і воно вступило в дію.

Відкриття нової музейної експозиції у Словянському краєзнавчому музеї 12 квітня у Словянському краєзнавчому музеї відбулося урочисте відкриття постійно діючої експозиції, присвяченої поетові Михайлу Петренку. Захід підготував та провів провідний спеціаліст, почесний краєзнавець України Анатолій Шамрай.

Виступає голова Донецької краєзнавчої організації Валерій Романько.Присутні на заході музейні працівники, краєзнавці, студенти СК НАУ та ДДПУ, журналісти оглянули музейні експонати: текст вірша «Дивлюсь я на небо…», платівка фірми «Мелодія» із записом пісні у виконанні А.Солов’яненка, текст вірша «Взяв би я бандуру» та сам музичний інструмент бандура, зразки нагрудного знака, квитка та диплому лауреата Загальнослобожанської премії імені М.Петренка, на полиці внизу книги про М.Петренка, відомі поетичні рядки про Слов’янськ: «Слов’янськ, Слов’янськ, як гарно ти по річці Тору по рівнині, Розкинув пишнії садки…». Анатолій Васильович розповів про те, як створювалася експозиція, про її значення для майбутніх відвідувачів. Після цього свято продовжили у виставковій залі: виступили Анатолій Шамрай, доцент педуніверситету Валерій Романько, лауреат премії імені М.Петренка Віктор Антоненко, голова Слов’янської краєзнавчої  організації Тетяна Лисак. Присутні заслухали пісні «Дивлюсь я на небо» (слова М.Петренка), «Сокіл» (слова Алли та Віктора Антоненків).

Анатолій Шамрай знайомить присутніх з новою експозицією присвячену М.ПетренкуПрисутні дійшли думки, що відкриття постійно діючої експозиції, присвяченої М.Петренку, це подія для міста. Вони висловили надію, що експозиція буде поповнюватися новими цікавими експонатами, адже попереду ще багато заходів, присвячених 200-річчю від дня народження Михайла Петренка.

Слід додати, що ще на початку року на прохання краєзнавців Слов’янська відомий художник, Заслужений журналіст України Микола Капуста (м.Донецьк) створив емблему, присвячену ювілею відомому поетові-земляку.

Валерій Романько,
заступник голови оргкомітету по підготовці та відзначення 200-річчя від дня народження М.Петренка
при Слов’янській міській раді,
голова Донецької обласної організації НСКУ.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *