Національна спілка краєзнавців України вітає юних дослідників рідного краю

2017518163330Одним із пріоритетних напрямів діяльності Національної спілки краєзнавців України є освітянське краєзнавство. Впродовж багатьох років спілчани тісно співпрацюють з Малою академією наук України, опікуються її вихованцями. 

18 травня 2017 р. у приміщенні Інституту історії України НАН України відбулось урочисте засідання відділення історії Київської МАН, на яке зібралися школярі 8–11 класів київських шкіл – учасники секцій історичного краєзнавства, історії України, археології МАН України, відомі науковці, керівники секцій, видавці, вчителі та батьки. Учасники зібрання підводили підсумки дослідницької роботи учнів впродовж 2016–2017 навчального року.

2017518163236Значна частина манівців стала переможцями Другого і Третього етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. За високі досягнення в дослідницькій праці учні, вчителі, керівники секцій та голови журі були відзначені дипломами Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації та грамотами Малої академії наук України.

З вітальним словом до учасників зібрання звернувся академік-секретар Відділення історії, філософії та права НАН України, директор Інституту історії України НАН України, член Президії НСКУ, академік НАН України В.А.Смолій, який зупинився на актуальних питаннях сучасної історичної науки, окреслив дослідницьке поле для подальших наукових пошуків, закликав молодь до копіткої праці в царині історії. Від Національної спілки краєзнавців України присутніх привітала заступник голови НСКУ, старший науковий співробітник Інституту історії України, науковий керівник секції історичного краєзнавства, кандидат історичних наук Р.В.Маньковська. У своєму виступі вона наголосила на важливості краєзнавчого сегменту в українській освіті, ролі краєзнавства в формуванні національної свідомості та почуття патріотизму в підростаючого покоління, відзначила зростаючий інтерес до історії малої батьківщини серед молоді.

Школярів привітали керівник відділення історії Київської МАН С.М.Сивенко, генеральний директор видавництва «Генеза» О.П.Дубас, директор Центру пам’яткознавства НАН України та УТОПІК, кандидат історичних наук О.М.Титова. Долучились до побажань провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, науковий керівник секції історії України, доктор історичних наук О.О.Ковалевська, відповідальний секретар НСКУ, старший науковий співробітник Інституту історії України, голова журі секції історичного краєзнавства, кандидат історичних наук В.І.Дмитрук. На згадку про святкову зустріч юні дослідники отримали в подарунок цінні книги від НСКУ, Інституту історії України НАН України, видавництва «Генеза», Центру пам’яткознавства НАН України та УТОПІК.

Варто зазначити, що члени секції історичного краєзнавства Київської МАН України активно виступають зі своїми дослідницькими темами на Всеукраїнських та регіональних науково-краєзнавчих конференціях, круглих столах та конкурсах, де їхній доробок високо оцінюється вченими та фахівцями в галузі гуманітарних наук.

Руслана Маньковська,
кандидат історичних наук,
заступник голови НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *