І Всеукраїнська науково-практична краєзнавча конференція «Нематеріальна культурна спадщина Запорожжя – живий скарб України: проблеми дослідження, збереження та розвитку»

Нематеріальна спадщинаЗапорізька обласна організація Національної спілки краєзнавців України в рамках відзначення 170-річчя від дня народження Якова Новицького організовує І-шу Всеукраїнську науково-практичну краєзнавчу конференцію «Нематеріальна культурна спадщина Запорожжя – живий скарб України: проблеми дослідження, збереження та розвитку», яка відбудеться 10 листопада 2017 р. в приміщенні «Музею міста за порогами» (м. Запоріжжя, бул. Центральний, 3).

Інформаційний лист

У рамках конференції відбудеться:
– презентація предметів культурної спадщини Запорозького краю;
– виставка-продаж робіт майстрів народного традиційного мистецтва;
– тренінг «Українська етнопедагогіка в сьогоденні»;
– презентація-практикуми: «Символіка народного мистецтва» та «Ритміка (ударні й шумові музичні інструменти – стародавня закличка)»;
– інтерактиви: «Видатні етнопедагоги України» та «Різдвяні свята».

Пропонується обговорити наступні теми:

1. Дослідження нематеріальної культурної спадщини в Україні: сучасний стан, регіональні особливості, проблемні питання та шляхи їх вирішення.
2. Ідентифікація та фіксація елементів нематеріальної культурної спадщини: український та міжнародний досвід, особливості Запорозького регіону.
3. Етнографічні експедиції та інші форми дослідження і вивчення нематеріальної культурної спадщини в середовищі проживання її носіїв.
4. Народні ремесла та промисли як частини нематеріальної культурної спадщини України: сучасний стан, проблеми відродження та перспективи розвитку.
5. Українська мова як джерело нематеріальної спадщини та спосіб трансляції культури та національного характеру.
6. Народні музичні традиції та фольклор у збереженні етнічної мови культури та проблемні питання їх фіксації та популяризації як елементів нематеріальної спадщини.
7. Стан та перспективи захисту, збереження та розвитку нематеріальної культурної спадщини – важливої складової культурної самобутності та самоідентифікації.
8. Місце та роль Національних творчих спілок та майстрів традиційного народного мистецтва в секторі нематеріальної культурної спадщини України.
9. Мистецька освіта в контексті розвитку традиційної художньої культури та передачі традиційних знань і навичок. Механізми спадкоємності елементів нематеріальної культурної спадщини.
10. ІТ-технології як інструмент фіксації та популяризації елементів нематеріальної культурної спадщини та інтеграції їх у цифровий простір.
11. Збереження і фіксація культурної спадщини бібліотеками та архівами.
12. Краєзнавча, туристична діяльність та фестивальний рух як способи збереження і популяризації нематеріальної культурної спадщини.
13. Роль музеїв та музейних освітніх програм у збереженні та реконструкції нематеріальної культурної спадщини. Етномузеї, етнопарки, скансени як найбільш ефективна форма збереження та презентації культурної спадщини.
14. Інтерпретація (авторська) нематеріальної культурної спадщини в літературі та мистецтві.
15. Особливості формування та перспективи внесення елементів до обласних переліків та національного реєстру нематеріальної культурної спадщини.
16. Нематеріальна культурна спадщина як соціально-економічний ресурс розвитку регіону та країни.

Перелік тем та питань для обговорення не є вичерпним.

Для складання програми конференції необхідно до 08 листопада 2017 р. надіслати заявку на участь у конференції та/або матеріали доповіді на електронну адресу zoonsku@ukr.net з позначкою «Краєзнавча конференція».

Заплановано видання збірки матеріалів конференції в спеціальному випуску електронного часопису Запорізької обласної організації Національної спілки краєзнавців України «КРАЄЗНАВСТВО ЗАПОРОЖЖЯ».

Більш детальна інформація на сайті Запорізької ОО НСКУ – zoonsku.jimdo.com. Телефон для довідок: 067-613-49-80 095-230-29-27; e-mail: zoonsku@ukr.net.
Контакта особа: Денисенко Олена

Інформаційний лист

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *