Студенти у Слов’янську пропагують творчість поета-земляка Михайла Петренка

118 листопада 2017 р. у читальній залі бібліотеки головного корпусу Донбаського державного педуніверситету під керівництвом директора бібліотеки В.С.Качиної відбувся  літературно-мистецький краєзнавчий захід “Не згасає зоря слов’янського сокола”, приурочений до 200-річчя від дня народження  земляка, українського поета-романтика Михайла Петренка.

10На заході були присутні слухачі університету третього покоління (люди похилого віку), працівники бібліотеки, викладачі та студенти педуніверситету. Про святкування 200-річчя від дня народження поета у нашому місті, про лауреатів Загальнослобожанської премії імені М.Петренка розповів присутнім доцент ДДПУ, письменник, краєзнавець В.І.Романько. Також він запропонував усім присутнім взяти участь у творчому конкурсі на кращий твір, присвячений пам’яті М. Петренка.

5Традиційно ведучими та виконавцями поезій та пісень були студенти філологічного факультету та факультету початкової, технологічної та професійної освіти: Проскурін Іван, Рижков Ярослав, Шевченко Ганна, Костюк Ксенія, Войтенко Анжела.

6Цікавий та змістовний огляд літератури «Йому жити у віках» провела завідувач сектором культурно-просвітницької роботи О.А.Борщова. Присутні ознайомилися з напрацюванням слов’янських, харківських та київських краєзнавців, які активно досліджували та досліджують творчий та життєвий шлях  Михайла Петренка.

Перегляд уривків із фільму  «Найда», знятого харківськими краєзнавцями Леонідом Щибрею та Миколою Шакіним по драматичній думі, уривки з відеофільму «Михайло Петренко – поет-романтик (1817-1862 рр.)», прослуховування пісні у записі  «Дивлюсь я на небо…» у виконанні Анатолія Солов’яненка та космонавта Павла Поповича викликали позитивні емоції у присутніх.

Кульмінацією заходу стало декламування студентами поетичних творів, які присвячені М. Петренку: Тетяни Чалої «Земляку Михайлу Петренку», Наталії Шептій-Петренко «Над Вільшанкою злива», Володимира Дудченка «Петренківське небо», Володимира Долбіна «Поет це не щось», І. Приходька «Шана», Віктора і Алли Антоненків «Пам’яті Михайла Петренка». А майстерно виконаним пісням «Взяв би я бандуру», «Тече вода», «Пісня солов’їна», «Я бажаю», які виконали студенти, підспівував та аплодував увесь зал.

Рік Михайла Петренка, приурочений до його 200-річного ювілею, у Слов’янську продовжується.

Олена Кравцова,
провідний бібліотекар ДДПУ,
м. Слов’янськ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *