Головна книга краєзнавця з Черкащини

DSCF7067Цього року побачила світ книга відомого краєзнавця, журналіста і педагога Івана Артемовича Нерубайського, яку без перебільшення можна назвати головною книгою його життя.

Присвячена вона рідному селу автора – Презентація 4Глибочку у мальовничому куточку Черкащини над річкою Гірський Тікич. Створення і видання цієї унікальної книги є прикладом не тільки подвижницької праці автора, а й народної ініціативи, патріотизму і шанобливого ставлення до історії рідного краю.

DSCF7002Як і має бути, перша презентація книги відбулася наприкінці березня у будинку культури села Глибочок, куди зійшлися односельчани, прибули земляки з далеких і близьких країв, куди їх розкидала доля. DSCF7031Звертаючись до земляків, автор згадав, як у лютому 2016 року на сходці сільської громади він пообіцяв односельчанам написати книгу про 300-літню історію села. Робота була складна і 112__Працiвники_ясел_напружена – довелося багато часу провести в архівах, опрацювати великий масив наукової літератури і періодики і, що дуже важливо, провести сотні зустрічей і бесід із старожилами, збирати уцілілі фотографії та інші реліквії.

DSCF6990У кропіткій роботі автор опирався на підтримку земляків, передусім місцевого культпрацівника і фотографа Петра Даниленка та його дружини Катерини Даниленко. Ще за кілька років до написання книги він виконав роботу, навіть не підозрюючи, що вона стане в пригоді автору. 13_Випуск_1937_року_5_клас_(1922р_н)Зокрема, побував майже в кожній глибочоцькій хаті, переглянув фотоархіви господарів, відібрав, на його думку, найцікавіше, сканував і повернув власникам світлини. Таким чином, він DSCF7030створив у електронному варіанті великий фотоархів, завдяки якому книга «Глибочок над Гірським Тікичем» яскраво ілюстрована. Разом із Даниленками автор пройшов і проїхав усіма сільськими кутками, ярами, кручами, левадами, полями, зробивши для книги десятки фотографій, дослідивши походження їх назв.

DSCF7033Велику допомогу авторові надав також Володимир Булавка. Він протягом багатьох років досліджував свій родовід по батьківській і материнській лініях, створював, зокрема, генеалогічне дерево сільських Булавків, Пушкаренків, Спасібожків і Собчуків. Крім того, Володимир Сергійович зберіг у своїй пам’яті цікаві розповіді односельців, бувальщини з життя села та окремих родин. Чимало з них органічно вплетені в канву книги. Під час її написання Булавка багато разів консультував автора з тих чи інших питань, насамперед із життя місцевого колгоспу, у якому пропрацював усе життя.

Неоціненною стала і допомога Петра Мельничука-Янківського. У Черкаському архіві він натрапив на документи Глибочоцької  Хрестовоздвиженської церкви 1887 – початку 1920-х років. Це три останні церковні книги, які вели священики, ? про народження в Глибочку дітей, про вінчання молодих людей та про померлих сільських жителів. Його записи дуже згодилися під час написання сільської історії. В книзі подані роки народження або дати життя односельчан. З них читачі довідаються, що щороку в кінці ХІХ ?  на початку ХХ століть в селі народжувалося від 75 до 105 дітей, а кількість жителів села на той час перевалила за дві тисячі осіб.

Презентація 2Безпосереднім помічником і натхненником підготовки фундаментальної книги була дружина автора – Людмила Олександрівна Нерубайська, яка провела за комп’ютером сотні годин, набрала весь текст книги, склала усі частини і розділи, вмістивши в них 1252 фотографії, карти, схеми, плакати, інший ілюстративний матеріал.

Презентація 6Заслуговує вдячності громадянська позиція директора приватного сільськогосподарського підприємства «Привітне» Валерія Коваля, який взяв на себе основні витрати на видання книги. Фінансово підтримав реалізацію задуму ще один земляк – голова спостережної ради ПАТ Покровський гірничо-збагачувальний комбінат, що на Дніпропетровщині, Володимир Постоловський.

Презентація 3Напередодні Всеукраїнського Дня краєзнавства книга Івана Нерубайського була презентована в Черкасах. На засіданні краєзнавчого клубу Презентація 1«Моя Черкащина» Іван Артемович розповів про роботу над книгою, охарактеризував її розділи. Присутні мали змогу в режимі слайд-шоу, підготовленого дружиною автора, подивитися фрагменти книги, окремі світлини.

Презентація 7Зі сторінок книги постала не тільки далека минувшина, а й ще зовсім близька у часовому вимірі історія села Глибочок та герої її історико-документальних нарисів – ровесники автора, батьки, Презентація 5діди і далекі вже предки  нинішнього молодого покоління, яке живе і продовжує славні традиції цього благословенного краю на берегах Гірського Тікича. Книга, розділ за розділом, відтворила минуле села, доносячи до сучасників об’єктивну інформацію про своїх земляків, в тому числі й незаслужено забутих, про час, в який вони жили і творили.

Презентація 8Краєзнавчу і публіцистичну палітру творчості Івана Нерубайського суттєво доповнюють пронизані любов’ю до рідної землі і шаною до людей, які на ній живуть, поетичні твори, багато з яких стали пісенними рядками. Окремі з них тепло зустрінуті учасниками зустрічі були прочитані автором.

Примірники своєї книги автор подарував обласній бібліотеці імені Шевченка, науковій бібліотеці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, облорганізації НСКУ. Дуже важливо, що книгу отримає кожна родина села Глибочок і стане своєрідним літописом цього славного українського села.

Президія Черкаської обласної організації висловила щиру вдячність Івану Артемовичу за його подвижницьку багаторічну працю на краєзнавчій ниві і одноголосно прийняла рішення про висунення автора на здобуття Всеукраїнської премії імені Дмитра Яворницького 2018 року.

Василь Мельниченко,
голова Черкаської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *