КРАЄЗНАВЧЕ СВЯТО «МОЯ ЧЕРКАЩИНА» ДО 100-РІЧЧЯ ЧЕРКАСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ

КС 1329 травня в Черкасах відбулося Перше обласне краєзнавче свято «Моя Черкащина». Особливої значимості йому додавало те, що воно співпало в часі із відзначенням 100-річчя Черкаського краєзнавчого музею та Всеукраїнського Дня краєзнавства.

КС 20Ініційоване обласною організацією Національної спілки краєзнавців України свято об’єднало навколо теми рідного краю і краєзнавства КС 15осередки творчих спілок – письменників, художників, майстрів народного мистецтва. У ньому взяли участь книговидавничі організації, туристичні агенції, історико-культурні заповідники та бібліотеки Черкащини.

КС 30Окремими локаціями були представлені університети – Черкаський національний імені Богдана Хмельницького і Черкаський державний технологічний. КС 16Вони є визнаними центрами сучасної освіти, наукового і культурного життя краю. Символічно, що і 100 років тому саме в освітянському середовищі зародилася і була реалізована ідея створення одного з перших в Україні краєзнавчих музеїв.

КС 11На відкритті свята присутніми із захопленням була зустрінута вокально-хореографічна композиція «В Черкаському краї цвітуть рушники» у виконанні Черкаського академічного КС 31заслуженого українського народного хору. Цей мистецький шедевр став своєрідним прологом свята і уособленням самобутніх і невичерпних культурно-мистецьких традицій краю.

КС 17Під час краєзнавчого свята присутні мали можливість ознайомитися із творчим доробком краєзнавців – книгами про історію і сучасність міст і сіл, життя і діяльність відомих земляків, пам’ятки історії, культури та природи Черкащини. КС 21Демонструвалися відеофільми краєзнавчої тематики, слайд-шоу про лауреатів обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича, виставка-«сушка» «Історія краю у світлинах».

КС 5Відбулася низка пізнавально-виховних заходів –  виступи письменників і краєзнавців,  погашення поштової марки до ювілею, презентація книги про музей та першого видання наукового часопису музею, тематична експозиція до цієї дати, презентація історико-культурних заповідників та туристичних агенцій.

КС 28Великий інтерес викликала виставка родини відомих черкаських митців Теліженків: Олександри, Миколи та Олесі. Вони представили витинанки, унікальні авторські рушники, вишиті і аплікативні картини, фотосесії fashion показ сучасного етновбрання.

КС 27У заходах свята взяли участь і вітали його учасників голова обласної ради Олександр Вельбівець, заступник голови облдержадміністрації Сергій Овчаренко, ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко та ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор.

КС 13Голова обласної організації НСКУ Василь Мельниченко, вітаючи учасників свята, зазначив, «що започатковане цього року обласне краєзнавче свято “Моя Черкащина” КС інтерв'юнабуде подальшого розвитку і буде сприяти поширенню знань про славні історичні і культурні традиції Черкащини, служити справі виховання засобами краєзнавства у черкащан патріотизму і любові до рідного краю і України».

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *