Науково-краєзнавча експедиція “Історико-культурна спадщина Чернігівщини: проблеми збереження та форми популяризації”

DSC_02046 червня 2018 р. на Чернігово-Сіверщину завітала науково-краєзнавча експедиція Національної спілки краєзнавців України «Історико-культурна спадщина Чернігівщини: проблеми збереження та форми популяризації» на чолі з головою Спілки, членом-кореспондентом НАН України, доктором історичних наук, професором О.П.Реєнтом.

Її метою стало ознайомлення із культурним надбанням DSC_0165Чернігівщини, вивчення досвіду краєзнавців із пам’яткоохоронної справи, привернення уваги громадськості України до краєзнавчих набутків Чернігівської обласної організації НСКУ.

У  експедиції взяли участь представники керівних органів Спілки, члени Президії та Правління, краєзнавці та науковці.

Практичними завданнями поїздки стали:

  • DSC_0172вивчити стан збереження видатних пам’яток історії та культури Чернігова та Седнева;
  • обговорити з краєзнавчим активом і науковцями проблеми пам’яткоохоронної справи Чернігівщини в контексті туристичної галузі;
  • ознайомитися з пам’ятками часів Київської Русі в Чернігові та розглянути форми їх популяризації;
  • відвідати Чернігівський обласний історичний музей ім. Василя Тарновського і звернути увагу на раритети колекції засновника;
  • оглянути культурний комплекс містечка Седнів та вивчити його туристичний потенціал;
  • зустрітися з краєзнавцями Чернігівщини і відзначити активістів краєзнавчого руху.

DSC_0142Маршрут експедиції: Київ – Чернігів – Седнів – Чернігів – Київ.

Під час поїздки учасники експедиції зустрілися з членами Правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців DSC_0001України і викладачами Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Національного університету “Чернігівський колегіум” імені Т.Г.Шевченка й обговорили актуальні проблеми пам’яткоохоронної справи Чернігівщини та популяризації історико-культурної спадщини регіону в контексті розвитку туристичної галузі.

DSC_0029Чернігівську обласну організацію незмінно очолює авторитетний вчений та відомий науковець, директор Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Національного університету “Чернігівський колегіум” імені Т.Г.Шевченка, DSC_0157професор Коваленко Олександр Борисович, якому вдалося об’єднати навколо Спілки подвижників краєзнавства, сформувати потужну краєзнавчу школу на Чернігівщині.

DSC_0045Грамотами, подяками і медалями Спілки були відзначені активісти краєзнавчого руху Сіверського краю – О.Б.Коваленко, О.І.Крук, С.Л.Лаєвський, А.Л.Курданов, О.Я.Рахно, А.М.Острянко, DSC_0093Л.В.Ясновська, Е.М.Ілляшенко, Н.М.Халімон, Т.С.Луговська, а також голова Чернігівської районної державної адміністрації В.Б.Корж, який активно підтримує починання місцевих краєзнавців.

DSC_0143Учасники експедиції відвідали пам’ятки давньоруської доби Антонієві печери та Іллінську церкву Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», а у Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В.ТарновськогоDSC_0226 оглянули унікальні артефакти, представлені на виставці «180-річчя  Василя Тарновського: українські старожитності».

Відбулося знайомство і з DSC_0195перлиною Сіверського краю – містечком над Сновом – Седневом. Усі були зачаровані музейною вуличкою, що веде до дерев’яної Георгіївської церкви XVIII ст., відвідали Воскресенську церкву-усипальницю XVII ст., DSC_0204кам’яницю та садибу Лизогубів. Ці об’єкти складають потужний туристичний потенціал містечка, в якому є ще і чудовий хоровий колектив «Берегиня» та майстриня-вишивальниця З.Г.Лук’яненко. Краєзнавці також ознайомилися з Музеєм енергетики та Седнівською гідроелектростанцією, якими опікується ПАТ «Чернігівобленерго».

Учасники експедиції звернули увагу на необхідність реалізації унікального проекту, DSC_0230рівного якому не існує в Європі, – «Сакрального амфітеатру на Болдиній Горі», що дозволить гідно представити Чернігів у контексті світової культурної спадщини. Також потребує термінової реставрації неповторна пам’ятка Седнева – «Садиба родини Лизогубів». Краєзнавці прийняли рішення про необхідність підготовки звернення до місцевих органів влади із проханням посприяти у фінансуванні відновлювально-реставраційних робіт цієї архітектурної перлини Чернігівщини.

Л.В.Ясновська,
відповідальний секретар

Чернігівської обласної організації НСКУ,
кандидат історичних наук, доцент

Фото:
Олексій Лупандін

One thought on “Науково-краєзнавча експедиція “Історико-культурна спадщина Чернігівщини: проблеми збереження та форми популяризації””

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *