Школярі із Донеччини завітали до Києва

фото_1У 2017 році, як повідомлялося раніше, краєзнавчий десант НСКУ відвідав Краматорськ та Слов’янськ, де відбулися зустрічі з школярами Донеччини. У нас було велике бажання показати дітям Київ, збагатити їх знання з історії своєї країни. І ця мрія збулась за сприяння депутата Краматорської міської ради – Лілії Кісліциної, голови офісу ООН Жінки в Україні – Анастасії Дівінської.

Нещодавно до Києва приїхало 40 школярів Донеччини з Краматорська, Святогірська, Миколаївки та Черкаського.

За два дні в столиці діти познайомилися з сучасним освітнім закладом – Київська Міжнародна школа, брали участь в обговоренні нагальних проблем молоді, також щодо гендерних питань, традицій та стереотипів у їх баченні. Стали глядачами шкільного спектаклю «Відроджена Офелія», поставленого учнями школи. Завершився перший день у Києві відвіданням вистави «Зощенко» в авторському театрі за запрошенням головного режисера театру Савченко Олесі – колишньої випускниці секції історичного краєзнавства Київського відділення МАН України.

Наступного дня учні завітали до Національного музею Т.Г.Шевченка і зустрілися з його генеральним директором Дмитром Стусом, сином відомого письменника-дисидента, чиє ім’я носить одна з центральних вулиць Краматорська. Біля пам’ятника Кобзареві вшанували пам’ять Тараса Шевченка.

фото_4В історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського завідуюча музеєм, відомий знавець М.Грушевського Світлана Михайлівна Панькова провела тематичну екскурсію залами музею, розповіла про маловідомі сторінки біографії видатного українця.

На запрошення родини Борисових учні завітали на каву до кафе «Остання барикада». Донеччанам провели екскурсію з історії Київського Майдану. Від Київського відділення МАН України, фото_3секції історичного краєзнавства учням вручили фотоматеріали та дослідження з історії Революції на граніті.

Біля бюста видатного діяча Івана Франка відбулась зустріч учнів із онуком письменника – Роландом Тарасовичем Франком. Старшокласники Донеччини фото_5читали вірші поета. Натхненні та зворушливі почуття учасників зібрання не залишили байдужими нікого з присутніх. Багато нового про Велетня українського Духу розповіла відома франкознавка Каневська Лариса, також випускниця МАН України. Багато маловідомих творів І.Франка прочитав заслужений артист України Борис Іванович Лобода.

Учні зустрілися з депутатом Верховної Ради України Марією фото_2Іоновою, яка провела для них екскурсію Майданом і вулицею Інститутською, поділилась особистими спогадами про події Революції Гідності 2013–2014 рр. Дводенне перебування в Києві завершила оглядова екскурсія столицею України.

Після повернення на Донеччину діти, які здружилися під час подорожі, поділилися враженнями з друзями в школах. В Антикризовому медіа-центрі в Краматорську провели підсумкову прес-конференцію, на якій розповіли про відвідини столиці України, зустрічі з цікавими людьми та відвідини музеїв, театрів міста.

Краєзнавці планують подальші зустрічі з молоддю Донеччини.

Галина Братчук,
Почесний краєзнавець України,
Заслужений працівник культури України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *