Представники НСКУ взяли участь у засіданні Верховної ради до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років

23 листопада 2018 року відбулося засідання Верховної ради України приурочене до 85-х роковин із часу величезної трагедії – Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу.

1У засіданні взяли участь перший Президент України Леонід Кравчук, народні депутати України, члени Кабінету МіністрівУповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, предстоятелі церков та релігійних об’єднань України, на засіданні присутні представники урядів та парламентів країн світу, представники дипломатичного корпусу, громадських організацій.

Національну спілку краєзнавців України представляли члени Президії: заступник голови НСКУ, доктор історичних наук 3Руслана Маньковська, відповідальний секретар НСКУ, кандидат історичних наук Володимир Дмитрук, прес-секретар НСКУ, кандидат історичних наук Володимир Милько, член Київської міської організації НСКУ Світлана Дмитрук. На засіданні також був присутній головний редактор газети «Культура і життя», член Правління НСКУ Євген Букет.

Засідання розпочалося демонстрацією тематичного відеоролика 4про Голодомор.

Із доповіддю виступив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Зокрема, Голова Парламенту нагадав: «Протягом останнього тисячоліття наша земля і наш народ зазнали чимало лиха від різноманітних завойовників та поневолювачів, але за всю тисячолітню історію найбільшою трагедією для української нації став спланований і здійснений радянською владою Голодомор».

Після завершення виступу Голова Верховної Ради оголосив Хвилину мовчання.

Перед присутніми виступив Патріарх Київський і всієї Руси-України Святійший Філарет. Святійший Патріарх 2зауважив, що він виступає не лише як предстоятель церкви Київського Патріархату, а як один з останніх свідків Голодомору. «У 1932-1933 роках мені було 4 роки, я добре пам’ятаю, що відбувалося. Тільки я не розумів тоді, яка мета і хто керує цим. І яка причина того, що, як батьки говорили, урожай був великий у 1932 році, а хліба не було. А куди ж дівався хліб. Вивезли. А для чого вивезли? Це я зрозумів потім, коли став досліджувати причини Голодомору», – сказав він.

У Верховній Раді виступив Глава і Отець Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав. «Ми з болем і сумом згадуємо у цих днях жертв великої трагедії, злочину проти людства. Рана, яка нанесена не лише українському народу, але й усьому людству, знана під словом Голодомор. Ми сьогодні хочемо перед нашим Господом і Спасителем пом’янути усіх жертв, бо не ми, але Бог знає ім’я кожного, яке записано у нього на небесних скрижалях», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

В ході засідання виступив дослідник Голодомору, Надзвичайний і Повноважний Посол, експерт з міжнародного права, доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко, який розповів про застосування голоду як зброї масового знищення українських селян.

Перед присутніми виступив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд надала слово запрошеним представникам парламентарів та урядів світу. Вони висловили підтримку українському народові, зазначивши, що «злочини проти людства не мають терміну давності і мають бути покарані». Також прозвучав заклик пам’ятати цю страшну трагедію.

Перед присутніми виступив голова Міжнародного координаційного комітету у справі Голодомору, Генеральний секретар Світового конгресу Українців Стефан Романів, Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря, Співголова громадського комітету з вшанування пам’яті жертв Голодомору-Геноциду 1932-33 років в Україні Іван Васюник.

5Андрій Парубій закрив засідання Верховної Ради, присвячене 85-им роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні.

У кулуарах Верховної Ради пройшла тематична виставка, підготовлена Українським інститутом національної пам’яті, на якій були 6представлені унікальні архівні документи з галузевого архіву СБУ, що стосуються трагічних сторінок Голодомору 1932-1933 років в Україні – розгортання тоталітарним комуністичним режимом штучного голоду.

Зокрема, вперше у Верховній Раді експонувалися архівні документи ЦК ВКП(б) та інших органів влади тоталітарної держави щодо впровадження Постанови ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних 7підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 року («закону про п’ять колосків») .

Також відвідувачі мали можливість переглянути архівні фотографії Бориса та Миколи Боканів із Чернігівщини про великий штучний голод, за які їх було засуджено радянськими каральними органами.

Джерело:
Верховна Рада України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *