Краєзнавці Донеччини взяли участь у відзначенні ювілею земляка – талановитого актора та режисера Леоніда Бикова

Наприкінці 2018 року в селі Черкаське Слов’янського Леонід_Биковрайону, де 12 грудня 1928 року народився майбутній талановитий актор та режисер Леонід Федорович Биков, відбувся урочистий захід із вшанування пам’яті відомого земляка.

У місцевому будинку культури зібралися мешканці Черкаського, прибули гості – краєзнавці, освітяни, члени «Просвіти», бібліотекарі з Краматорська та Слов’янська.

У свідоцтві про народження, а потім і у паспорті Леоніда Бикова значилося, що він народився в селі Знаменка Слов’янського району. А ще це невелике село у народі називали Ганівка, по імені доньки пана Шабельського Ганни, яке батько подарував їй після того, як вона вийшла заміж. Сьогодні це поселення увійшло в межу більшого села – Черкаське і втратило свою першу назву. А на вулиці Свободи під номером 6 і сьогодні стоїть будинок, де народився майбутній актор та режисер. Тут проживає уже інша сім’я. На будинку є меморіальна дошка відомому землякові. У Будинку культури діє музей Л.Бикова, на будинку – меморіальна дошка з таким написом: «В нашому селищі народився видатний кіноактор, режисер, народний артист України Леонід Федорович Биков (1928–1079)».

Л.БиковІсторичні дані про старовинне село Черкаське досліджує краєзнавець з міста Краматорська Олег Максименко, який родом теж звідси. А свої знахідки він помістив у історико-краєзнавче видання «Шидловські вогні» – це своєрідна серія, яка буде продовжена. До речі, на згаданому заході, одним з організаторів якого й був саме Олег Максименко, він презентував другу книгу з цієї серії, де вміщено статті з історії села та його ж вірші. Крім книги краєзнавець презентував того дня і два варіанти значків, які за його участі випущені до ювілею Леоніда Бикова – вони вже затребувані колекціонерами.

Захід до ювілею Л.Бикова організували керівники Черкаської громади – голова громади Сергій Падалка, завідувачка відділом культури Валентина Гавриш. До концертної програми, яку присутні побачили у місцевому Будинку культури, були залучені як місцеві таланти, так і співаки та музичні виконавці з районної Школи мистецтв.

Треба сказати, що у ті дні – середина грудня – до села Черкаського часто навідуються різноманітні делегації, приїздять окремі громадяни, прихильники творчості Леоніда Бикова, щоб побувати на землі, яка дала Україні такого талановитого митця. Це потім у Леоніда будуть дитячі роки у Краматорську, юність та зрілі роки у Харкові, Ленінграді, Києві. І трагічна загибель 11 квітня 1979 року, коли народному артисту України, лауреату Державної премії України Леоніду Бикову було лише 50.

У ході концертної програми, яка відбулася 12 грудня у Будинку культури, присутні уже вкотре із задоволенням переглянули кадри з декількох фільмів за участю Леоніда Бикова, лунали пісні і, звичайно, знаменита «Смуглянка». А ще згадали про те, що Леонід Биков завжди любив Україну, про що й відверто сказав у фільми «В бій ідуть лише «старики»: «Як же ви не помітили?  Ми сьогодні над моєю Україною билися… А повітря? Інше. А небо? Блакитніше. А земля? Зеленіша».

Ювiлей Л.БиковаНа ювілейному вечорі виступили голова Черкаської сільської громади Сергій Падалка, краєзнавець та поет Олег Максименко, голова Донецької обласної організації НСКУ Валерій Романько, член «Просвіти» Людмила Величко, доцент Донбаського педуніверситету Валерій Сиротенко.

Того дня ми не тільки увічнили пам’ять відомого земляка, а й значно поповнили свої знання з життєпису та творчої спадщини Леоніда Бикова. А ще впевнилися в тому, що земля Слов’янщини багата на таланти, про які не треба забувати, а, навпаки, і надалі популяризувати, нагадувати, особливо молоді, про земляків, які прославили рідну землю. І в перших рядах популяризаторів історії рідного краю повинні бути краєзнавці.

Валерій Романько,
голова Донецької обласної організації
Національної спілки краєзнавців України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *