Відбулося розширене засідання Президії правління Хмельницької обласної організації НСКУ

ХмОО НСКУ12 вересня 2019 р. у приміщенні Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки відбулося розширене засідання Президії правління Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Зібралося до 40 членів Президії, членів Правління обласної Спілки краєзнавців та гостей. У президії засідання були голова обласної організації НСКУ, професор Л.В.Баженов, перший заступник голови, доцент Ю.І.Блажевич, відповідальний секретар, кандидат історичних наук В.Р.Адамський, заступник начальника відділу обласної ради М.В.Панасюк.

Засідання розпочалося з вручення нагород та відзначення ювілеїв подвижників краєзнавства. Голова Л.В.Баженов урочисто вручив члену Президії обласної Спілки краєзнавців ХмОО НСКУ-2кандидатові історичних наук, провідному науковому співробітнику Хмельницького обласного краєзнавчого музею, знаному досліднику історії Поділля-Хмельниччини Сергію Миколайовичу Єсюніну свідоцтва Президії НСКУ (м.Київ) про присвоєння йому звання “Почесний краєзнавець України”, а також нагородив Почесними грамотами обласної краєзнавчої Спілки відомих діячів краєзнавчого руху: з нагоди 70-річчя від дня народження Станіславу Карван та Леоніда Западенка, з нагоди 65-річчя від дня народження Валентина Ільїнського та 55-річчя Ігоря Западенка.

ХмОО НСКУ-3Водночас їх урочисто вітали промовами, ювілейними адресами, іншими відзнаками та подарунками їх спілчани-колеги та друзі. Член президії обласної Спілки, кандидат історичних наук, директор Державного архіву Хмельницької області В.Г.Байдич вручив присутнім низку Почесних грамот і Грамот за подвижництво в краєзнавстві та активну творчу співпрацю з його установою. Голова засідання Л.В.Баженов вручив дев’ятьом присутнім, які були прийняті в члени НСКУ за поданням Хмельницької міської організації НСКУ, посвідчення Спілки і побажав їм плідної творчої праці в обласній Спілці.

Головним питанням роботи Президії стала доповідь голови обласної організації Л.В.Баженова “Підсумки діяльності обласної Спілки краєзнавців, її міських і районних організацій у першому півріччі 2019 року та завдання на друге півріччя цього ж року з виконання планів організаційної, науково-дослідної, науково-методичної, видавничої роботи”. У доповіді проаналізовано видання в першому півріччі монографій, книг, наукових збірників та іншої літератури, пов’язаних із Поділлям-Хмельниччиною, авторами яких є члени НСКУ, розглянуто організацію і проведення низки всеукраїнських і регіональних науково-краєзнавчих конференцій, круглих столів та видані за результатами їх роботи наукові збірники, інші аспекти діяльності спілчан та звернуто увагу на активізацію залучення авторів до проведення низки науково-краєзнавчих конференцій різного рівня, які заплановані на вересень-грудень 2019 р.

У доповіді зазначено, що, враховуючи результати роботи успішно проведеної 2 серпня 2019 р. всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції “Селище Дунаївці в сузір’ї громад: минуле і сьогодення” (смт.Дунаївці, осередок ОТГ, не плутати з м.Дунаївці, центром Дунаєвецького району) та видання солідного наукового збірника за результатами її роботи, в подальшому зосередити головну увагу на розвиток краєзнавства, музейництва, туризму саме в об’єднаних територіальних громадах, які з’явилися в процесі децентралізації, що призводить до ліквідації в Україні та на Хмельниччині більшості адміністративно-територіальних районів і буде вимагати організаційно-структурних змін в діяльності Хмельницької обласної організації НСКУ.

На засіданні Президії також розглянуто досвід Вінницької обласної організації НСКУ з організації за участі керівництва Спілки, відомих науковців і краєзнавців області у містах та райцентрах Вінниччини науково-краєзнавчих семінарів, які покликані пожвавити краєзнавчий рух і дослідництво на місцях, поліпшити та зміцнити організаційні і творчі зв’язки в системі обласної Спілки краєзнавців. Така гостра потреба існує на Хмельниччині, тому рекомендовано скласти календарні графіки виїздів членів Правління та Президії Хмельницької обласної організації НСКУ в райони і міста області для проведення краєзнавчих семінарів та налагодження роботи місцевих осередків НСКУ.

Аналізуючи хід виконання державної обласної “Програми розвитку краєзнавства на Хмельниччині до 2020 року”, голова Л.В.Баженов в цілому засвідчив її успішне виконання і перевиконання. Проте зазначив, що за частої зміни керівництва Хмельницької обласної державної адміністрації, відсутність до цього часу бюджетного фінансування і певної байдужості влади під загрозу стало невиконання до 2020 року головного проекту нашої Спілки – підготовки і видання “Енциклопедії Хмельницької області”. Через названі чинники практично так і не започаткувалася робота з підготовки цього проекту. Упродовж 2014–2018 рр. усі зусилля президії обласної Спілки та інших краєзнавчих інституцій області розпочати таку роботу були марними. Отже, Хмельниччина ще не готова до підготовки такого грандіозного видання.

Завершилося засідання президії прийомом в лави НСКУ нових членів.

Цього ж дня в електронних засобах інформації (фейсбук) з’явилася публікація про роботу розширеного засідання президії Хмельницької обласної організації НСКУ.

Фото:
Leon Bibliofag

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *