У Слов’янську презентували другий номер альманаху «Степ/Step»

СТЕП_2_ОБКЛ27 листопада у гостинній залі Слов’янської центральної міської бібліотеки імені М.Петренка було багатолюдно: тут зібралися краєзнавці, члени ВУТ «Просвіта», бібліотекарі, учні та студенти педуніверситету, журналісти.

Того дня відбулася презентація другого номеру історико-краєзнавчого та літературно-мистецького альманаху «Степ/Step: Нескорений український Донбас».

Повнотекстовий варіант альманаху

У гості до слов’янців прийшли члени редакційної колегії альманаху на чолі з редактором, головою ГО «Товариство Олекси Тихого», членом НСКУ Євгеном Шаповаловим.

Лариса_МамедоваЗахід відкрила директорка Слов’янської міської бібліотеки імені Михайла Петренка Лариса Мамедова. Альманах представив його редактор, член НСКУ Євген Шаповалов. Він зупинився на тих труднощах, які довелося побороти, щоб видання побачило світ, розповів про його Eвген_Шаповаловособливості як національно-патріотичного видання, на відміну від тих, яких сьогодні чимало на Донеччині. Знаковою статтею, яка відкриває альманах, є стаття «Донецька рана України» відомого земляка, академіка Івана Дзюби.

Степ-2019Далі про особливості своїх статей говорили автори часопису, які були присутні на заході. Краєзнавець та письменник Валерій Романько подав до альманаху статтю «Андрій Малишко і Василь Стус: діалог двох митців», а ВIршi О.Романькатакож передмову до творчих доробок поета з Донецька Станіслава Жуковського «Лишається вірним українському слову, рідній державі». Він зачитав вірш поета з окупації «Дебальцеве», а також проаналізував художній репортаж свого сина Олександра «Вічне середньовіччя хворої провінції», який Володимир_Качуртеж вийшов у цьому номері альманаху.

Історик, Почесний краєзнавець Донеччини, член НСКУ Володимир Качур детально проаналізував свою статтю «Дружківка під час трьох революцій». Журналіст, Почесний краєзнавець Донеччини, член НСКУ Євген Фіалко розповів про недавні трагічні сторінки нашої історії – окупацію Eвген_Фiалкорідної Дружківки російськими найманцями весною та влітку 2014 року. Ці події він висвітлив у статтях «Жертвы и палачи. Рассказ о том, что происходило в Дружковке в мае-августе 2014 года» та «Его “преступление – любовь к Родине».

Дмитро_Бiл_ко.Член НСКУ, відповідальний секретар Донецького обласного краєзнавчого музею Дмитро Білько розповів про свою статтю «Коротка біографія Г.Стеценка на тлі доби», а також представив черговий випуск історико-краєзнавчого журналу «Донеччина: Природа. Люди. Культура», який видає ДонОКМ.

Із короткою промовою виступив скромний, але мужній Анатолій Водолазький, який у період окупації Дружківки, 22 травня 2014 року, вийшов з прапором України у центр міста, до пам’ятника Леніну. Через 15 хвилин його захопили окупанти, побили, кинули за учнi_ЗОШ_№8грати. Чудом йому вдалося залишитися живим. Пізніше він був відзначений високою нагородою «Народний Герой України».

Слухачам запропоновано звернутися й до інших цікавих матеріалів, які увійшли до другого номеру альманаху: це вірші членів НСПУ Василя Голобородька та Юрія Доценка; статті члена НСКУ, письменника Вадима Оліфіренка про Василя Гайворонського та Василя Голобородька; матеріали викладача вищої школи Володимира Алтухова про Данила Шумука та Анатолія Лупиноса. І, звичайно, продовження матеріалів з архіву Олекси Тихого – цього разу «Роздуми про українську мову та Вiктор_Скрипниккультуру в Донецькій області» та «Словник невідповідних норм української літературної мови».

Усі матеріали, без виключення, які увійшли до альманаху «Степ/Step», об’єднує тема нескореного українського Донбасу, адже їх підготували справжні патріоти, яким долею судилося жити у Донецькому краї, цій прекрасній частині незалежної і прекрасної України. Переважна більшість авторів є дійсними членами НСКУ.

Валерій Романько,
голова Донецької обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *