У Слов’янську відбулися 13-і Олексині читання присвячені пам’яті відомого правозахисника, педагога О.І.Тихого

Загал_не_фото_учасники_з_членами_журiУ останній день січня 2020 року у Слов’янську, в центральній міській бібліотеці ім. М.Петренка, пройшли 13-і Олексині читання, присвячені пам’яті відомого правозахисника, педагога О.І.Тихого.

Свій початок вони беруть з 2008 року, коли вперше пройшли у школі №14 села Олексієво-Дружківка, у якій свого часу викладав Олексій Іванович Тихий. З того часу такі заходи, до яких залучаються школярі Донецької області, проводяться щорічно. Кожного року вони відбуваються в різних населених пунктах Донеччини: були в Часів Ярі, Слов’янську, Краматорську, Донецьку, Костянтинівці, Дружківці, Бахмуті, Добропіллі, в Костянтинівському районі.

Цього разу 31 січня уже вдруге до Слов’янська з’їхалися 13 найкращих дослідників життя і творчості відомого земляка О.І.Тихого, які пройшли відбірковий тур у своїх містах. Велику підготовчу роботу по зустрічі гостей провели працівники місцевої бібліотеки та краєзнавці Слов’янська.

13-і Олексини читання, як і попередні, організовані ГО «Товариство імені Олекси Тихого» під керівництвом членів НСКУ, Почесних краєзнавців Донеччини Євгена Шаповалова та Євгена Фіалка спільно з правлінням ДонОО НСКУ, обласним департаментом освіти і науки ДонОДА та Донецьким обласним інститутом післядипломної освіти.

зала_засiдан__у_бiблiотецiЗахід відкрив голова комісії з проведення конкурсних робіт Євген Фіалко. Присутніх привітав голова Донецької обласної організації НСКУ Валерій Романько. Невелика концертна програма від господарів складалася із вірша В.Півня «Вставай, Олексо!» у виконанні викладачки школи мистецтв Наталії Рамазанової, та пісень студентів педагогічного університету Анастасії Рухленко та Анастасії Марокко.

Потім свої роботи представляли учасники Олексиних читань. Розповідь про багатогранну постать Олекси Тихого супроводжувалися показами слайдів, цитуванням висловів відомих людей про нашого земляка, заслуховуванням розповідей рідних чи знайомих, у яких бралися інтерв’ю; показом рідкісних фото з сімейного альбому тощо. Усі виступи без виключення були цікавими, підготовленими учнями під керівництвом вчителів на високому науковому та методичному рівнях. Була можливість задати питання до виступаючих. Захід іноді виходив за межі постаті Олекси Тихого: згадувалися його знайомі, називалися сучасні продовжувачі благородної справи О.І.Тихого – сьогоднішні захисники української державності, борці за українську мову на Донеччині… Але всі відчували, що тут, поряд із нами, невидима, але відчутна постать Олекси Тихого, адже його справа продовжується, він живе у пам’яті земляків. Свідченням цьому – і 13-і читання, і проспект його імені, який проходить по Костянтинівці, Краматорську, Слов’янську; його чисельні праці, перевидані в останні роки; музейна кімната у ЗОШ №14 сеа. Олексієво-Дружківка…

Мілана Солодовник
              Мілана Солодовник

Члени журі підвели підсумки: І місце – Мілана Солодовник (м.Костянтинівка), ІІ місце – Анастасія Бовкун (м.Білозірськ Добропільського р-ну), ІІІ місце – Олександра Стрюк (м.Костянтинівка) та Софія Василенко (с.Марково Костянтинівський р-н). Переможців нагороджено дипломами, грошовими преміями, цінними призами. А ще їх чекає цікава подорож до Києва, де вони можуть оглянути пам’ятні місця столиці, побувати на Байковому кладовищі і відвідати могилу Олекси Тихого.

Спеціальні призи отримали Анастасія Бовкун (приз глядацьких симпатій), Богдан Бодерлан (за активність), Євгенія Битюкова (за оригінальне дослідження проблем української мови на Донеччині).

Усі учасники читань отримали грамоти та цінні призи. Участь у заході взяли працівники Департаменту освіти і науки ДонОДА, Донецького ІППО, місцеві краєзнавці, члени ВУТ «Просвіта», письменники, учителі та школярі Слов’янська, студенти педуніверситету, бібліотекарі.

На згадку залишилися фото. Розпочалася підготовка до 14-х Олексиних читань.

Валерій Романько,
голова Донецької ОО НСКУ,
член журі конкурсу 13-их обласних Олексиних читань

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *