Званням «Почесний краєзнавець Донеччини» відзначено Олексія Сосюру, правнука відомого українського поета та письменника

Знак СосюріУже не один рік правнук відомого українського поета та письменника Володимира Сосюри, Олексій Олегович Сосюра, який мешкає у Києві, підтримує тісні зв’язки з Донецьким краєм.

Засновники звання «Почесний краєзнавець Донеччини» Ігор Зоц та Валерій Романько запропонували відзначити правнука поета цим високим званням. На відкритому конкурсі «Любіть Україну!», який пройшов у Слов’янську 22 лютого 2020 року, цю приємну місію виконав голова Донецької обласної організації НСКУ Валерій Романько. У присутності учасників свята Олексію Сосюрі вручено диплом, посвідчення та пам’ятний знак «Почесний краєзнавець Донеччини».

Олексій Сосюра завірив донеччан, що любов до шахтарського краю завжди залишиться у його серці, він і надалі планує відвідувати цю прекрасну землю, яка дала життя його прадіду.

Дійсно, величний внесок особисто зробив О.О.Сосюра у популяризацію знань про життя та творчість українського поета Володимира Сосюри серед мешканців Донецького краю.

З 2007 року він щорічно приїздив до Дебальцевого, міста, де народився Володимир Сосюра,  зустрічався з мешканцями Донеччини, був членом журі конкурсу «Срібні дзвони», пропагував творчість Поета. З 2018 року уже втретє Олексій Сосюра приїздить до Слов’янська на відкритий конкурс «Любіть Україну!», де зустрів чимало щирих шанувальників поезії свого відомого прадіда, які стали його добрими друзями. З багатьма з них він підтримує зв’язки через Фейсбук, телефоном.

Олексій Сосюра неодноразово відвідував українських бійців на передових позиціях Сходу України, розповідав захисникам про свого знаменитого предка. Він добре знає географію Донецького краю: Дебальцеве, Костянтинівка, Краматорськ, Маріуполь, Бахмут, Сєверодонецьк, Святогірськ, Слов’янськ…

У всіх цих містах свого часу побував і поет Володимир Сосюра та щиро й талановито оспівав рідний край у своїй поезії; у наші дні правнук декілька разів на рік відвідує малу батьківщину свого прадіда.

Валерій Романько,
голова Донецької ОО НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *