Понад усе він любив Україну – відійшов у вічність краєзнавець Іщенко Михайло Єфремович

Iщенко МихайлоУ ці січневі дні на 88-му році обірвалася земна дорога добре знаного на Черкащині і в Україні громадського діяча, учасника відродження українського краєзнавства і полум’яного патріота України Михайла Єфремовича Іщенка.

Із життя пішла щира, з активною життєвою позицією людина, яскрава і непересічна особистість. Його життєвий шлях – зразок людської гідності і принциповості.

Народився М.Є.Іщенко 11 грудня 1933 року, пізнав усі труднощі свого покоління, здобув вищу медичну освіту, працював лікарем. Був активним учасником демократичних процесів і борцем за незалежність України.

Iщенко Михайло-2Вів активну краєзнавчо-пошукову та просвітницько-патріотичну роботу, приділяючи значну увагу проблемам шевченкознавства, вивченню та популяризації історії Канівщини. Автор багатьох краєзнавчих публікацій. Учасник міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференцій. Обирався делегатом I–IV з’їздів, з 1990 по 2012 рр. – членом Президії правління Всеукраїнської (Національної) спілки краєзнавців України, членом редколегії журналу «Краєзнавство». Очолював Благодійний фонд «Тарасова земля», був членом наглядової ради Шевченківського національного заповідника у Каневі. Почесний громадянин міста Канів.

Iщенко Михайло-3Був членом Національної спілки краєзнавців України та Національної спілки журналістів України. Активна і багаторічна діяльність М.Є.Іщенка на ниві краєзнавства відзначена званням «Заслужений працівник культури України» (1993), преміями імені Дмитра Яворницького (2008) та імені Олекси Гірника (2003).

Розділяємо скорботу і біль рідних, друзів – усіх, хто знав і працював із Михайлом Єфремовичем Іщенком. Світла пам’ять про подвижника краєзнавства і патріота України назавжди збережеться у наших серцях.

Краєзнавча спільнота України з глибоким сумом зустріла цю звістку і висловлює щирі співчуття родині, близьким, колегам, усім, хто знав М.Є.Іщенка та працював із ним.

Черкаська обласна організація НСКУ

Президія Національної спілки
краєзнавців України

One thought on “Понад усе він любив Україну – відійшов у вічність краєзнавець Іщенко Михайло Єфремович”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *