Новини від Сумської обласної організації НСКУ (кінець січня 2021 р.)

Суми_виставка_29.01.21_429 січня 2021 року у приміщенні Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки за сприяння обласного осередку Національної спілки краєзнавців України відкрилася виставка «Українська революція 1917-1921 років: регіональний вимір».

29 січня 2021 року на базі інтернет-платформи Zoom відбувся круглий стіл «Сьогодення та історико-культурна спадщина Сумщини», організований кафедрою історії України Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка за участю членів Сумської організації НСКУ, а також викладачів і студентів вищих навчальних закладів Сумської області.


Суми_виставка_29.01.21_329 січня 2021 року у приміщенні Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки за сприяння обласного осередку Національної спілки краєзнавців України відкрилася виставка «Українська революція 1917-1921 років: регіональний вимір». Матеріали виставки демонструють, як боротьба за незалежну Україну об’єднала на початку ХХ ст. усі українські землі. Участь у відкритті виставки взяв заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Печененко.

Суми_виставка_29.01.21_2«Від імені голови облдержадміністрації Василя Хоми дякую Українському інституту національної пам’яті за підготовку цієї виставки та надану можливість жителям та гостям Сумщини побачити її, – говорив заступник голови облдержадміністрації. – Такі виставки дуже важливі і дуже потрібні, адже пам’ять про Українську революцію 1917-1921 сьогодні має стати одним із чинників консолідації українського суспільства».

Суми_виставка_29.01.21_1Голова СОО НСКУ Олег Корнієнко та член Правління Олександр Вовк розповіли присутнім на відкритті виставки про революційні події, що відбувалися в кожному з регіонів нашої держави. Сумська обласна наукова бібліотека підготувала добірку книг про події 1917-1920 рр. на Сумщині, авторами яких є члени Національної спілки України.

Основним лейтмотивом інформаційного матеріалу є процес державотворення на українських землях 100 років тому. На 14 банерах описуються усі перипетії революції, зображені представники української влади на місцях, тодішні активні громадські діячі, часова лінія подій на Київщини, Волині, Січеславщини, Поділлі, Полтавщині, Слобожанщині, Херсонщині, Чернігівщині, Галичині, Буковині, в Закарпатті, Криму та інших землях. Факти свідчать про те, що революція була явищем загальноукраїнським. У всіх регіонах розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася українська культура.

Ознайомитися із виставкою гості та жителі Сумщини матимуть змогу протягом лютого.


29 січня 2021 року на базі інтернет-платформи Zoom відбувся круглий стіл «Сьогодення та історико-культурна спадщина Сумщини», організований кафедрою історії України Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка за участю членів Сумської організації НСКУ, а також викладачів і студентів вищих навчальних закладів Сумської області.

На круглому столі виступили члени Національної спілки краєзнавців України:

  • Олег Корнієнко, голова Сумської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Тема доповіді: «Слобідське «закерзоння»: сотні Сумського слобідського полку в складі Російської федерації»;
  • Андрій Гриценко, кандидат педагогічних наук, старший викладач Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, докторант Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Тема доповіді: «Роль дворянських родів Глухівщини в публікації “Історії русів”»;
  • Олександр Вовк, кандидат історичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри історії України, член Правління СОО НСКУ. Тема доповіді: «Сумщина з погляду етнографії та історичної регіоналістики»;
  • В’ячеслав Оліцький, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії України. Тема доповіді: «Державно-церковні відносини на Сумщині в другій половині ХХ ст.».

Студент 3 курсу історичного факультету Сумського ДПедУ Вадим Дегтярьов зробив доповідь про Почесного краєзнавця, члена СОО НСКУ Геннадія Іванущенка: «Геннадій Іванущенко – подвижник та активіст краєзнавчого руху на Сумщині».

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *