За радянської системи тотальної безвідповідальності та окозамилювання аварія на ЧАЕС була неминучою – Укрінформ

О.Бажан2

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції, яка сталася 35 років тому, довгий час була державною таємницею за сімома замками.

Читати публікацію на “Укрінформ

Замість того, щоб ефективно боротися з наслідками аварії, влада та спецслужби СРСР всіма силами намагалися зберегти реноме і переконати своїх громадян і світ, що нічого страшного не сталося, а ситуація під контролем. Агенти КГБ виявляли «панікерів», які самотужки намагалися знайти інформацію і зрозуміти, що відбувається, проводили цілі спецоперації із «підсовування» іноземним журналістам «правильної» інформації, викрадення зразків радіаційного ґрунту і підміни їх «чистими», поширення фейків про ситуацію в Києві та області.

Що ж намагалася приховати влада від своїх громадян, які головні завдання ставив КГБ перед своїми агентами і головне – чи можна було уникнути такої масштабної катастрофи?

Про це член Президії НСКУ, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України, кандидат історичних наук Олег Бажан розповів в інтерв’ю для агентства “Укрінформ”.

Розмову вела Наталка Позняк-Хоменко (Український інститут національної пам’яті).

Читати інтерв’ю

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *