Всеукраїнський день краєзнавства на Черкащині

Чигиринщина в історії України 2До Всеукраїнського дня краєзнавства Черкаською обласною організацією було приурочено низку заходів.

26 травня, напередодні Всеукраїнського дня краєзнавства, у Чигирині відбулася ІХ міжрегіональна історико-краєзнавча конференція «Чигиринщина в історії України», присвячена 30-річчю Незалежності України. Її було започатковано обласною організацією Національної спілки краєзнавців України у 2006 році для учнів славної своєю історією Чигиринщини.

Чигиринщина в історії України 1Відтоді конференція набула популярності, розширивши свої тематичні і географічні межі. На сьогодні в ній разом зі школярами беруть участь також науковці, освітяни і краєзнавці з різних регіонів України. Це надає їй особливої привабливості, оскільки юні дослідники місцевої історії переймають у старших колег досвід дослідницької роботи, вчаться майстерності публічного виступу і наукової дискусії.

Чигиринщина в історії України 9Співорганізаторами нинішньої конференції разом із Черкаською обласною організацією НСКУ виступили обласна державна адміністрація, Чигиринська міська рада, Черкаський державний технологічний університет та інші поважні інституції. Незмінний організатор проведення конференції та видання окремими збірниками її матеріалів – заступник голови облорганізації НСКУ, професор, проректор ЧДТУ Валентин Лазуренко.

Учасників цьогорічної конференції гостинно зустріла Чигиринська загальноосвітня школа № 1 імені Богдана Хмельницького. На урочистому відкритті конференції їх привітала директор освітнього закладу Тетяна Мирошніченко, начальник управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валерій Данилевський, заступник Чигиринського міського голови Валентина Алєксєєвець, проректор Черкаського державного технологічного університету Валентин Лазуренко, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців Чигиринщина в історії України 10України Василь Мельниченко та чемпіон ХV Паралімпійських ігор 2016 року з футболу, майстер спорту міжнародного класу, тренер, член НСКУ Богдан Кулинич.

Чигиринщина в історії України 6На пленарному засіданні було заслухано низку доповідей, серед яких своєрідною родзинкою стала доповідь учня 10-Б Чигиринського опорного закладу загальної середньої освіти Чигиринської міської ради Данила Сівака «Суспільно-політичне життя Чигиринщини зі шпальт районної газети «Чигиринські вісті» в 1990-ті рр.». В основу доповіді покладені положення і висновки науково-дослідницької роботи Данила Сівака, яка цього року посіла перше місце у Всеукраїнському конкурсі МАН України у секції «Історичне краєзнавство».

Чигиринщина в історії України 3Юному досліднику історії преси голова облорганізації НСКУ, професор Василь Мельниченко вручив Грамоту обласної організації НСКУ і свою монографію «Історія преси Черкащини (початок ХХ – ХХІ ст.», яка нещодавно побачила світ.

Заступник голови облорганізації НСКУ, професор Валентин Лазуренко виступив з доповіддю «Чи Чигиринщина в історії України 5підтверджують історичні джерела факт поховання гетьмана України Богдана Хмельницького у Михайлівській церкві в Суботові?». Він також презентував збірник конференції, який було передано закладам освіти Чигиринщини.

Чигиринщина в історії України 8Продовжуючи тему Богдана Хмельницького, завідувачка відділу «Суботівський історичний музей» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», Почесний краєзнавець України Надія Кукса презентувала учасникам конференції свою книгу «Церква Святого пророка Іллі в Суботові».

Чигиринщина в історії України 4Не менш цікавими та інформаційно насиченими були виступи на секційних засіданнях історико-краєзнавчої конференції.


Клуб «Моя Черкащина» 428 травня відбулося засідання краєзнавчого клубу «Моя Черкащина», який започатковано у 2017 році обласною організацією НСКУ та краєзнавчим відділом обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка.

Клуб «Моя Черкащина» 7До Всеукраїнського дня краєзнавства облорганізація НСКУ презентувала кращі краєзнавчі видання дослідників історії Черкащини. Вперше засідання краєзнавчого клубу транслювалося на широку аудиторію через соціальні мережі, що особливо актуально у зв’язку з карантинними вимогами. Таку практику у проведенні просвітницьких заходів вирішено удосконалювати і продовжувати надалі.

Клуб «Моя Черкащина» 2Широкій аудиторії голова облорганізації НСКУ, лауреат краєзнавчої премії імені Дмитра Яворницького Василь Мельниченко презентував черговий номер журналу «Краєзнавство Черкащини», перше число краєзнавчого часопису Звенигородщини «Пам’ять» та книги про відомих журналістів Черкащини – Петра Жука («Прозріння епохи», упорядник Тетяна Калиновська) та Катерини Таран («Поміж реалій та ілюзій», упорядник Микола Тимошик), а також свою монографію «Історія преси Черкащини (початок Клуб «Моя Черкащина» 1ХХ – ХХІ ст.».

Лауреат краєзнавчої премії імені Петра Тронька Володимир Поліщук представив громадськості перший том масштабної праці «Літературна енциклопедія Черкащини», яка є вагомою сторінкою літературного краєзнавства краю.

Клуб «Моя Черкащина» 3Лауреат краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича Валентин Лазуренко ознайомив шанувальників історії краю зі своїми напрацюваннями щодо встановлення місця поховання Богдана Хмельницького. Він також презентував книгу Почесного краєзнавця України Надії Кукси «Церква Святого пророка Іллі в Суботові».

Клуб «Моя Черкащина» 5Завершилося засідання клубу виступом знаного на Черкащині краєзнавця, лауреата премії імені Михайла Максимовича Григорія Голиша, який презентував громадськості книгу вибраних праць відомого краєзнавця Михайла Пономаренка «З любов’ю до Черкащини», яку облорганізація НСКУ видала до його 100-річчя. Григорій Голиш також розповів про свою працю «Пером публіциста», у якій вміщена низка історико-краєзнавчих нарисів про відомих людей Черкащини.

Клуб «Моя Черкащина» 6Варто відзначити, що більшість презентованих книг видано в рамках обласної держбюджетної програми книговидання.

Науково-просвітницькі заходи, організовані облорганізацією НСКУ до Всеукраїнського дня краєзнавства, отримали схвальні відгуки громадськості.

Василь Мельниченко,
голова Черкаської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *