Урочисте засідання Президії НСКУ з нагоди вручення Премії імені академіка Петра Тронька (12.07.2021)

Президія НСКУ-2Щорічно, 12 липня, Національна спілка краєзнавців України традиційно вшановує пам’ять академіка Тронька Петра Тимофійовича (1915–2011) – Героя України, відомого вченого, першого очільника Спілки (у 1990–2011 рр.).

Покладання квітів, П.ТронькоЦього дня відбулося покладання квітів до його могили на Байковому цвинтарі. В урочистостях взяли участь представники керівних органів НСКУ (зокрема голова, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт) та регіональних Премія Петра Тронькаорганізацій, відомі краєзнавці, подвижники Петра Тимофійовича. Присутні обмінялися спогадами про П.Тронька, активна діяльність якого у культурній та пам’яткоохоронній сфері продовжує слугувати прикладом для сучасних поколінь.

Президія НСКУ_2021Цього дня також відбулося урочисте засідання Президії Національної спілки краєзнавців України з нагоди вручення Премії імені академіка Петра Тронька 2021 року.

Президія НСКУ__2021Захід розпочався із вітальних слів до присутніх голови НСКУ, члена-кореспондента НАН України, доктора історичних наук, професора Олександра Петровича Реєнта.

Могила Петра Тронька

Після цього відбулося кілька сольних виступів, зокрема по кілька композицій виконали:

IMG_20210712

  • Анна Якушко, аспірантка кафедри джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, лауреатка міжнародних та всеукраїнських вокальних конкурсів;
  • Микола Яретик, студент 4 курсу історичного факультету та факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова
  • Єлизавета Мех, Київська дитяча музична школа імені В. Косенка, учениця 7-го класу, лауреатка міжнародних та всеукраїнських конкурсів (скрипка)

Президія НСКУ - 2021

Далі увага присутніх була прикута до короткометражного документального відео про постать та життєвий шлях Петра Тронька.

Основна частина урочистого засідання була присвячена цьогорічному врученню Премії імені академіка Петра Тронька.

Президія НСКУ_12.07.2021

Її лауреатами стали:

Президія НСКУ-2

У своїх виступах лауреати подякували Національній спілці краєзнавців України за увагу до їхніх здобутків та підкреслили наміри продовжити активну краєзнавчу діяльність.

Після цього члени Президії НСКУ, на основі звернень від регіональних організацій, затвердили кілька кандидатур для підготовки офіційних подань щодо призначення державних стипендій як видатним діячам науки, культури, освіти і мистецтва.

Президія НСКУ-2021

Далі присутні заслухали виступ члена Правління НСКУ, завідувача відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України, доктора історичних наук, Олександр Лисенкопрофесора Олександра Євгеновича Лисенка, який розповів про концепцію комплексної меморіалізації Бабиного Яру та висловив сподівання на підтримку краєзнавців у справі надання проекту виваженого наукового змісту.

IMG_20210712_151122На завершення урочистого засідання голова Вінницької обласної організації НСКУ, професор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, доктор історичних наук Сергій Дмитрович Гальчак виконав приємну місію і вручив голові НСКУ, члену-кореспонденту НАН України Олександр Петровичу Реєнту обласну краєзнавчу Премію імені Володимира Вовкодава. Вручення Премії ВовкодаваВідзнаку було присуджено у номінації “Історичне краєзнавство” “за збереження та розвиток краєзнавчого руху на Поділлі”.

Також у рамках проведення засідання було підписано Меморандум про партнерство та співробітництво між Національною спілкою краєзнавців України та Громадською організацією «Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору».
(детальніше)

IMG_20210712_150832Присутні мали можливість ознайомитися із виставкою одного із цьогорічних лауреатів, доктора історичних наук С.В.Таранця. Ним було проведено понад 100 польових експедицій, в результаті чого сформовано колекцію рукописів та стародруків, яка налічує понад 150 примірників Гальчак, Реєнт, Таранецькінця XVI – другої половини XX ст., 9-тисячну колекцію фотографій кінця XIX – початку XXI ст., колекцію одягу старообрядців (близько 100 од. зб. кінця XIX – початку XXI ст.), колекцію предметів побуту і знарядь праці старовірів (130 од. зб. XIX – першої половини XX ст.) та ін.

Президія НСКУ

Довідка про лауреатів Премії імені академіка Петра Тронька 2021 року:

 

Вручення Премії Тронька-2

Світлана Віталіївна ГАВРИЛЮК – докторка історичних наук, професорка, завідувачка кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності Волинського Національного університету імені Лесі Українки. Очолює школу пам’яткознавства на Волині, створила і очолює кафедру музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності, тривалий час очолювала  спеціалізовану раду по захисту кандидатських дисертацій з історії України і пам’яткознавства у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.  Співпрацює з Центром пам’яткознавства НАН України. Має більше 100 публікацій за фахом і продовжує активну діяльність у сфері розвитку краєзнавства, музеєзнавства, пам’яткоохоронної діяльності. Під її керівництвом захищено сім кандидатських дисертацій. Більшість з них краєзнавчого характеру. Вона постійно бере участь у міжнародних, всеукраїнських і регіональних наукових краєзнавчих конференціях.

Вручення Премії Тронька-4

Лілія Федорівна ЦИГАНЕНКО – докторка історичних наук, професорка, проректор з науково-педагогічної роботи Ізмаїльського державного гуманітарного університету, «Почесний краєзнавець України» (2013). Має понад 200 наукових публікацій у фахових вітчизняних та іноземних виданнях, очолює Ізмаїльське регіональне відділення Націо­нальної спілки краєзнавців України в Одеській області. Нагороджена медаллю «Відмінник освіти України». Керівник колективу авторів, що брали участь у підготовці та випуску серії книжок «Історико-культурна спадщина Південної Бессарабії». На сьогодні вже видано три томи: «Документи та матеріали до історії греків Південної Бессарабії», «Документи та матеріали до історії болгар Південної Бессарабії», «Документи та матеріали до історії молдован Південної Бессарабії». Планується видання четвертого («Документи та матеріали до історії євреїв Південної Бессарабії») та трьох томів («Документи та матеріали до історії німців Південної Бессарабії», «Документи та матеріали до історії албанців Південної Бессарабії», «Документи та матеріали до історії поляків Південної Бессарабії»).

Вручення Премії Тронька-5

Сергій Васильович ТАРАНЕЦЬ – доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені М.Грушевського НАН України. Провів понад 100 польових історико-археографічних та етнографічних експедицій в місця компактного проживання старообрядців та українців як в Україні, так і суміжних з нею державах, сформував колекцію рукописів і стародруків. Створив наукову бібліотеку та архів Музею історії та культури старообрядства України, яка налічує близько 4 тис. од. зб., склав каталог цієї бібліотеки. У 1995 р. ініціював та встановив пам’ятні знаки на місцях старообрядських монастирів у с.Куренівка. У 1997 р. заснував та керував шкільним краєзнавчим музеєм в с.Вербка. Є автором близько 300 наукових, науково-популярних та публіцистичних праць у т.ч. 10 монографій, є упорядником 2 альбомів, 3 збірників документів, 8 збірників наукових праць та матеріалів, 1 науково-довідкового видання. С.Таранець ефективно співпрацює з Комісією з дослідження старообрядства при Міжнародному комітеті славістів, Японським товариством дослідників старообрядства, Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм, Національною спілкою краєзнавців України, іншими вітчизняними та зарубіжними науковими установами, центрами, вищими навчальними закладами.

Вручення Премії Тронька-7

Анатолій Іванович КРАВЕЦЬ – викладач суспільних дисциплін Луцького педагогічного коледжу. Керує студентським клубом «Всесвіт», де студенти педколеджу займаються пошуковою і науковою роботою. Провів кілька семінарів і круглих столів про Першу і Другу світові війни, про АТО, організував зустрічі з відомими краєзнавцями Волині. Зокрема, студенти під керівництвом А.Кравця і О.Дем’янюка здійснили проект «Волинські вояки на захисті територіальної цілісності України 2014-2017 років» (2020). У цій книзі зібрано біографічні нариси про тих, хто воював в АТО та їхні свідчення про ці події. Особисто бере участь у підготовці конференцій і круглих столів та у видавничій діяльності. Клуб має ряд краєзнавчих публікацій з історії населених пунктів, окремих вулиць, важливих подій в історії Луцька та Волинської області. Частина публікацій присвячені історичним особам. Учасник багатьох краєзнавчих конференцій. Має десятки публікацій з історії Луцька, Волині та про історичних осіб.

Вручення Премії Тронька-10

Мирослав Михайлович ГАБОРАК – член правління Івано-Франківської обласної організації НСКУ, кандидат філологічних наук, доцент. Талановитий вчений, невтомний дослідник історії та культури рідного краю, активний громадський діяч. Автор дев’яти книг про походження географічних назв Прикарпаття та найменувань людей. Ним було проаналізовано 3248 географічних назв краю, 7839 топонімів (верхів, гір, горбів, височин, перевалів, скель, скельних утворень, кам’яних брил), а також 487 назви полонин, які позначають 563 високогірні пасовища, що є найменуваннями 11714 географічних об’єктів. Досліджено походження цих назв, способи творення, словотворчі засоби, зв’язок із найменуваннями інших географічних об’єктів. Автор кількох десятків наукових статей, у яких розкриваються різні аспекти природи прикарпатських антропонімів, ойконімів, гідронімів та мікротопонімів. Він активний прихильник туристсько-краєзнавчої роботи серед учнівської молоді та працівників освіти області. За його сприянням було проведено чимало різноманітних змагань, конкурсів та екскурсій. Активний учасник роботи Івано-Франківського міського відділення Всеукраїнського товариства «Гуцульщина».

3 thoughts on “Урочисте засідання Президії НСКУ з нагоди вручення Премії імені академіка Петра Тронька (12.07.2021)”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *