На Черкащині відбулася презентація книги «Богдан Хмельницький і навпротистояння церков Суботова»

Валентин Лазуренко2 серпня 2021 р., в день 370-річчя святині України – Іллінської церкви в Суботові, що на Чигиринщині, заступник голови Черкаської обласної організації НСКУ, проректор Черкаського державного технологічного університету, доктор історичних наук, професор Валентин Лазуренко саме на батьківщині українського державотворця провів першу символічну презентацію авторської книги “Богдан Хмельницький і навпротистояння церков Суботова”, яка нещодавно побачила світ у харківському 22616280видавництві “Новий курс”.

Відеопрезентація книги, яку добротно провело інформаційне агентство Черкащини “Нова Доба” (керівник Тетяна Очеретяна) за участі відомих краєзнавців України, серед яких Василь Мельниченко, Анатолій Морозов, Надія Кукса, Ігор Волошин:

Суботів

Видання присвячене дослідженню питання можливої локалізації поховань гетьмана України Богдана Хмельницького та його старшого сина Тимоша у дерев’яній Михайлівській церкві в Суботові на Чигиринщині. Розглядаються версії щодо двох суботівських церков – дерев’яної Михайлівської та кам’яної Іллінської – у вигляді своєрідного протистояння – “навпротистояння”.

235899736Передмову до видання написав професор, заслужений працівник культури України, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко, який, зокрема, зазначив:

Не згасаюча впродовж останнього часу увага до проблеми встановлення місця поховання гетьмана Богдана Хмельницького спонукає дослідників розширювати тематичні та хронологічні межі пошуку істини. До наукового обігу залучаються нові джерела, уточняється оцінка й погляд на уже, здається, відомі. Тривають гострі дискусії, висуваються нові і спростовуються існуючі версії, що викликає неабиякий резонанс у наукових колах та серед громадськості.

У зв’язку зі значним плюралізмом міркувань і поглядів на проблему особливого значення набуває історіографічний аналіз та систематизація на засадах сучасної методології інформації, яка нагромадилася за час, що минув після поховання гетьмана. важливим кроком у цьому напряму було видання два роки тому книги Валентина Лазуренка «У пошуках крипти великого державотворця України Богдана Хмельницького. Поховання гетьмана України Богдана Хмельницького в Іллінській церкві у с. Суботів: від столітніх досліджень, легенд та міфів до сучасних наукових гіпотез».

Продовженням і конкретизацією розпочатого автором дискурсу є пропонована книга з промовистою назвою «Богдан Хмельницький і навпротистояння церков Суботова», у якій Валентин Лазуренко, звужуючи поле історіографічного пошуку, робить спробу дати відповідь на одне з ключових питань «Чи міг бути похований великий державотворець України Богдан Хмельницький та його старший син Тиміш у Михайлівській церкві в Суботові?». Така постановка питання зумовлена не тільки тим, що Іллінська і Михайлівська церкви у Суботові стояли колись навпроти одна одної, а й тим, що і сьогодні вони опинилися навпроти у дискусії навколо пошуку місця поховання Богдана Хмельницького та його сина Тимоша.

Відхиляючи незаперечно спростовані дослідницькі версії і гіпотези, автор зосереджує увагу на дискусійних припущеннях, з яких можливо з часом викристалізується об’єктивна інформація про місце поховання великого гетьмана.

Автор привертає увагу до фактів фіксації в історичних та інших джерелах місця й обставин поховання гетьмана. До розгляду долучаються також історичні, краєзнавчі та літературні джерела, легенди й перекази, дотичні до можливого місця перебування праху великого державотворця та його старшого сина. Всебічно розглядаються версії щодо Михайлівської та Іллінської церков як альтернативних варіантів місця поховання – своєрідного «навпротистояння» (протистояння) – крізь призму оцінки подій і думок щодо постатей Богдана Хмельницького і його старшого сина Тимоша у сучасників і нащадків”.

236010068

У виданні “Богдан хмельницький і навпротистояння церков Суботова” Почесний краєзнавець України Валентин Лазуренко приходить до ряду аргументованих висновків та пропонує пропозиції до  перспективи подальших досліджень у напрямку пошуку поховання великого державотворця України Богдана Хмельницького.

Богдан Кулинич,
член Національної спілки краєзнавців України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *