Експедиція на Афон по слідах українських ченців XVIII–XIX ст.

Пустельна обитель «Аксіон Естін»
            Пустельна обитель «Аксіон Естін»

Наприкінці серпня 2021 р. Почесний краєзнавець України, директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило на Святій Горі Афон розпочав експедицію по слідах українських ченців XVIII–XIX ст.

Храм скиту «Чорний Вир»
           Храм козацького скиту «Чорний Вир»

Експедиція проходить по найвіддаленіших місцевостях. У пошуках слідів українського чернецтва історик обстежує стародавні обителі гірських лісів в районі Капсала, зокрема  «Аксіон Естін» («Достойно єсть»), “руську келію” свт. Дмитрія (Туптала).

За словами Сергія Шумила, перша із вказаних “була тісно пов’язана з вихідцями з України. Зокрема, виходець із козацького шляхетського роду з Катеринославщини ієросхимонах Йосиф у 1841 р. власними силами відновив та відбудував цю знамениту келію, яка тривалий час стояла занедбаною та напівзруйнованою…”.

Натомість “руську келію” свт. Дмитрія “заснував в ХІХ ст. колишній козак з Катеринославщини схимонах Симеон (Сахно)”. Неподалік від неї “у ХІХ ст. були й інші келійні обителі, де подвизалися українські ченці. Зокрема, чернець Іллінського скиту Варсонофій (у миру Василь Бойко) з Харківщини за власний кошт придбав тут закинуту стародавню келійну обитель прп. Сави Освяченого, яка була заснована близько 800 років тому і в якій до того подвизалися болгарські ченці”.

Афон-5Історику також “вдалося провести на Афоні деякі обстеження в середині храму колишнього українського козацького скиту «Чорний Вир», заснованого запорозькими козаками в 1740-і рр. і який зараз стоїть посеред гірських лісів Афону повністю закинутим та руйнується…”.

Дізнатися про деталі експедиції можна на особистій фейсбук-сторінці Сергія Шумила.

Джерело:
Фейсбук-сторінка Сергія Шумила 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *