Підведено підсумки Х краєзнавчого, історико-культурологічного конкурсу імені П.М.Коцура

конкурсу імені П.М.Коцура-2021У Недригайлівському краєзнавчому музеї – відділі Державного історико-культурного заповідника «Посулля» 18 вересня 2021 року відбулося підведення підсумків Х краєзнавчого, історико-культурологічного конкурсу імені П.М.Коцура – відомого на Сумщині та в Україні краєзнавця, публіциста, педагога.

конкурс імені П.М.КоцураРік видався врожайним на матеріали конкурсу, тому, мабуть, і зібралося цього року так багато зацікавлених людей у стінах музею. Людей небайдужих до історії рідного краю, сповнених любові до рідної землі, які прийшли підтримати цю славну традицію вдячних синів до пам’яті свого батька.

На урочистості приїхали доктори історичних наук, професори Київського національного університету імені Тараса Шевченка, члени Національної спілки краєзнавців України Анатолій і Галина Коцури. Вони передали найщиріші вітання від багаторічного керманича Університету Григорія Сковороди в Переяславі, професора, академіка НАПН України, заступника голови НСКУ Віктора Коцура та його родини.

1.Відкрив захід завідувач Недригайлівського краєзнавчого музею Іван Абаровський, який зупинився на найважливіших сторінках біографії П.М.Коцура та історії заснування конкурсу. При цьому, підкреслив, що Петро Михайлович – автор понад 400-та публікацій, переважно на історичну тематику, які стосуються Посулля, у т.ч. близько 120 – краєзнавчого змісту. Він лауреат Літературної премії імені І.Чумаченка. Автор фундаментальних книг «У кожного своя доля» (2000), «Розкажуть про все берези» (2003), «Дерево мого роду» (2005), «Не міліють пам’яті джерела» (2008), «І летять лелеки до своїх осель» (2010), «Весни приносять щастя» (2015) про історію рідного краю.

Петро Михайлович – ініціатор створення першого в Недригайлівському районі краєзнавчого музею в 1972 р., а потім і його керівник. Багато років очолював групу «Пошук», яка зібрала численні матеріали та встановила імена десятків воїнів, які пропали безвісти у роки Другої світової війни.

7

П.М.Коцур став «Людиною 2010 року» Недригайлівщини. 7 вересня 2010 р., згідно рішення сесії Сакунівської сільської ради, Петру Коцуру присвоєно звання «Почесний громадянин Сакунихи» (№1) за вагомий внесок у соціально-культурний розвиток села, високий професіоналізм в освітянській, творчій діяльності та дослідженні історії краю. 8 листопада цього ж року встановлено й відкрито пам’ятні меморіальні дошки П.М.Коцуру на приміщенні школи, де все своє життя трудився педагог і на будинку, де він проживав із своєю родиною.

Рішенням Президії Правління Національної спілки краєзнавців України від 6 жовтня 2015 р. за вагомий внесок у дослідження та збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи Коцур Петро Михайлович відзначений дипломом Лауреата Премії імені Героя України Михайла Сікорського (посмертно).

26 вересня 2018 р. делегація Національної спілки краєзнавців України та ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» завітала на Сумщину, де в смт Недригайлів відбулося спільне засідання Президії НСКУ і Оргкомітету краєзнавчого, історико-культурологічного конкурсу імені П.М.Коцура.

2.Далі Іван Абаровський запросив до слова сина Петра Михайловича, професора Анатолія Коцура. Дуже щиро, з любов’ю, він розповів про свого батька, його життєвий шлях, учительські будні, творчу діяльність. При цьому підкреслив: «Коли ми говоримо про Петра Михайловича, ми говоримо, насамперед, про енциклопедичний зразок вихованості, толерантності, поміркованості, розважливості. Приклад того, як бути Людиною».

3.Галина Коцур завжди любить приїжджати на батьківщину свого чоловіка і Посулянський край вона давно вважає своїм рідним. «Нас об’єднує любов до своєї родини, до краю, де навчалися, проходили університети щирості, поваги, гуманізму, – говорить вона. – І куди б нас не занесла доля, той край, який дав силу, енергію, розум – не зітреться з нашої пам’яті. І потрібно зберігати цю пам’ять. Кожна сім’я має такі спогади, що для нас здаються буденністю, чимось звичайним, але це є важливим для історії. Пишіть! Творіть! Це душа. Це життя. Це те, на чому тримається світ».

У своєму виступі голова Недригайлівської територіальної громади Костянтин Волков підкреслив, що домінантою у житті Петра Михайловича була відданість професії вчителя, справедливості, доброта, повага й любов до людей. Він подякував Коцурам за приклад духовності, який подає їхня родина.

У промовах Миколи Андрієнка, Марії Гармаш, Наталії Матвієвської, Валентини Бабенко, Ірини Коваленко підкреслювалось, що П.М.Коцур прожив достойне життя, гідне високої оцінки. Петро Михайлович – людина з активною життєвою позицією, світоглядом, внутрішньою порядністю, інтелігентністю, душевною величчю. Його книги – це святиня, цінне джерело знань.

4У актовій залі Недригайлівського краєзнавчого музею були відзначені лауреати цьогорічного конкурсу та всі його учасники, які отримали дипломи, медалі, премії та подарунки. Протягом року 54 кращі матеріали опубліковано на шпальтах газети «Голос Посулля». За інформаційну підтримку та популяризацію конкурсу, велику краєзнавчу діяльність також були нагороджені редактор Ігор Скрипченко та редакція районної газети «Голос Посулля», директор Іван Абаровський та колектив краєзнавчого музею.

Підсумовуючи, Анатолій Коцур зазначив, що в конкурсі, починаючи з 2011 р., взяло участь 504 особи. Він набув національного звучання, адже участь брали представники з 59 міст, містечок, сіл України. Відгукнулись на нього земляки із США, Іспанії, Молдови, Росії.

Анатолій та Галина Коцури подякували учасникам та організаторам конкурсу й оголосили про початок нового ХІ краєзнавчого, історико-культурологічного конкурсу імені П.М.Коцура.

Ірина Коваленко,
наукова співробітниця
Недригайлівського краєзнавчого музею

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *