Черкаські краєзнавці відкрили виставку світлин повсякденного життя українського села 1950–1960-x рр.

1576Фотовиставка з промовистою назвою «Село у відрогах Холодного Яру» відкрилася на Водохреще, 19 січня 2022 року у Черкасах.

Вона виконана обласною організацією Національної спілки краєзнавців України (ініціатор і керівник проекту – Василь Мельниченко).

Експозицію розміщеної в обласному краєзнавчому музеї виставки склали унікальні світлини сільського фотографа із холодноярського села Грушківка колишнього Кам’янського району Івана Антоновича Литвина (1924–1987).

У 2010 році його онук – черкаський художник Ігор Солодовніков, виявив на горищі будинку негативи близько 5 тисяч світлин, зроблених свого часу дідом. Відцифрувавши їх, він зберіг для нащадків безцінну спадщину свого діда, який понад півстоліття тому фотоапаратом «Зоркий-2» знімав повсякденне життя своїх односельчан – нелегку колгоспну працю, весілля, дні народження, похорони, дозвілля у селі Грушківка. Зі світлин постає реальне повсякдення українських селян доби хрущовської «відлиги». Автор зумів показати особливі риси своїх односельчан та передати їхню щирість і справжність, які завдяки збереженим світлинам дійшли до сучасників.

8

Включені до виставки фотографії Івана Литвина створюють неповторний та реалістичний образ часу одного із переломних періодів української історії кінця 1950-х ? 1960-х років. Зроблені на високому художньому рівні знімки зберегли обличчя українських селян та ще живі на той час народні традиції, які не потрапили в об’єктив офіційних фотографів. Зокрема, фотографу вдалося зафіксувати різноманітність народних весільних обрядів у їх живому і неповторному виконанні. У світлинах сільський фотограф поетично і лірично передав живі й відкриті образи простих сільських людей, життя яких дуже рідко потрапляє в поле зору офіційних фотографів.

2

На відкритті виставки багаторічний голова (а нині – перший заступник голови) Черкаської обласної організації НСКУ Василь Мельниченко зазначив, що «у краєзнавстві Черкащини набуває розвитку новий пошуково-просвітницький напрямок «Історія краю у світлинах», завдяки якому місцева історія стає ближчою і зрозумілішою для сучасників. Це особливо важливо для молодого покоління, яке живе у добу цифрової трансформації усіх сфер суспільного життя. А світлини передають їм реальну, не оцифровану картину нашої історії, нагадуючи, хто ми є і чиї ми діти і онуки».

6Голова облорганізації НСКУ Валентин Лазуренко підкреслив, що виставка є складовою частиною багатогранної роботи краєзнавців з підготовки до 70-річчя утворення Черкаської області. Поділився планами обласної організації на майбутнє.

Онук талановитого сільського фотографа Ігор Солодовніков розповів про сторінки життя свого діда. Сказав, що він був знайомий з Василем Симоненком, який неодноразово приїжджав до нього в село.7

Організатори виставки і присутні на ній висловили вдячність Ігорю Солодовнікову за збереження безцінної спадщини свого діда та участь у підготовці виставки.

13

Розміщені напередодні в соціальних мережах окремі світлини з виставки викликали жваве обговорення. Люди знаходили на ретросвітлинах своїх родичів і знайомих, дякували онукові Івана Литвина та організаторам виставки.

5Виставка підготовлена обласною організацією НСКУ у рамках обласної програми підтримки діяльності осередків національних творчих спілок Черкаської області на 2017–2021 рр.

Лариса Синявська,
заступник голови
Черкаської 
обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *