“НАШ МОГУТНІЙ КОЗАЦЬКИЙ ДУХ”. У Черкасах відбулось засідання краєзнавчого клубу

Шість років тому Черкаська обласна універсальна наукова бібліотека імені Тараса Шевченка і Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України створили краєзнавчий клуб «Моя Черкащина». Його мета – обговорення і популяризація найрізноманітніших сторінок минулого і сучасного черкаського краю.

23 лютого 2023 р. відбулося чергове засідання клубу на тему «Наш могутній козацький дух», присвячене 375-річчю початку Української національної революції середини XVII ст., внаслідок якої на карті Європи постала Українська Козацька Держава.

Фото 1

Йшлося про те, що порив народних мас до волі і відновлення української державності у ХVІІ ст. в основі своїй мав незламний і загартований у боях козацький характер, який генетично продовжується і сьогодні у мужній боротьбі Українського народу у визвольній війні проти рашистської агресії.

Модератором засідання була завідувачка відділом краєзнавства бібліотеки Оксана Писанко. У засіданні клубу взяли участь та виступили – голова Черкаської облорганізації НСКУ, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України Валентин Лазуренко, його заступник – професор, заслужений працівник культури України Василь Мельниченко, відповідальний секретар облорганізації НСКУ, кандидат історичних наук, доцент Оксана Яшан, студент-історик Черкаського державного технологічного університету Павло Гапоненко.

Фото 2

Учасники зустрічі дізналися багато нового про причини, передумови, здобутки та поразки революції, зокрема, про керманича процесу національного визволення – видатного державотворця України, гетьмана Богдана Хмельницького. Учасники клубу наголошували на  тому, що Богдан Хмельницький був першим і, на жаль, останнім в історії України ХІІІ – ХХ століть політиком, який зумів не лише очолити у 1648 році боротьбу за національну незалежність, а й за допомогою гнучкої зовнішньої та внутрішньої політики об’єднати для досягнення цієї мети зусилля різних класів, станів і груп українського суспільства.

Фото 3

Валентин Лазуренко на засіданні клубу також наголосив на тому, що незавершеним для історичної пам’яті нашого Українського народу залишається на сьогодні встановлення реального місця поховання батька-засновника України як такої, що існує і донині, гетьмана Богдана Хмельницького. Пошук праху великого державотворця України на сьогодні має не лише історичне, а і політичне значення. Адже його можливе  віднайдення – стане одним із потужних джерел до запоруки  єдності нашої української нації. А також – це реальний шлях до створення величного Пантеону пам’яті українця-державника Богдана Хмельницького. А Чигиринщина у новому контексті перетвориться на реальне державотворчо-ментально-історичне місце України в XXI cт.

Також учасники клубу ознайомилися з книжково-ілюстративною виставкою “Наш могутній козацький дух”, яку підготували працівники відділу краєзнавства обласної бібліотеки.

Фото 4

За матеріалами Черкаської обласної організації  НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *