НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КРАЄЗНАВЦІВ УКРАЇНИ РЕАЛІЗУЄ ПРОЄКТ ПРО ВТРАТИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ

19 жовтня 2023 р. Національна спілка краєзнавців України спільно з Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, Інститутом історії України НАН України, Центром досліджень історико-культурної спадщини України та Музеєм видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького у приміщенні Інституту історії України НАН України (вул. М. Грушевського, 4) провели в змішаному форматі Міжнародну наукову конференцію «Культурні цінності та суспільні практики в період російсько-української війни» (Іnternational scientific conference “cultural values and social practices during the russian-ukrainian war”)».

Фото 1

Учасники науково-комунікаційного заходи поставили за мету розглянути практики збереження культурних цінностей та фіксації втрат історико-культурних пам’яток в умовах повномасштабного вторгнення Росії на територію України, а також висвітлити ті суспільні практики, які застосовувалися й якими послуговуються нині українці в умовах ведення війни.

У Конференції взяли участь відомі діячі науки та культури, історики, соціологи, культурологи, краєзнавці, пам’яткознавці та музейники з України, Канади, Естонії, Німеччини та Швейцарії, які перед початком заходу вшанували пам’ять загиблих захисників та цивільних громадян у російсько-українській війні. З доповідями та повідомленнями виступили 48 осіб, з них 12 докторів наук та 16 кандидатів історичних наук.

Фото 2

Перед учасниками зібрання виступили з вітальним словом  директор Інституту історії України НАН України, академік НАН України Валерій Смолій та директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, доктор історичних наук Георгій Папакін, в.о. міністра культури та інформаційної політики України, доктор філософії Ростислав Карандєєв та завідувач кафедри ЮНЕСКО з наукової освіти педагогічного факультету Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, доктор філософських наук Денис Свириденко. Виступаючі зупинилися на великих втратах України, спричинених повномасштабним вторгненням Росії 24 лютого 2022 року: територіальних – окупація значної частини держави, руйнація міст, сіл, селищ, економічного потенціалу, закладів освіти та культури, культурної спадщини, в наш лексикон увійшли такі терміни як «вимушені переселенці», «біженці», «переміщені особи». Однак, українці мужньо борються з ворогом до Перемоги. Вже сьогодні нам необхідно окреслити шляхи бачення перспективи, виокремити проблемні питання у формуванні нинішньої державної гуманітарної політики та політики ідентичності, як складові внеску науковців у нашу Перемогу та майбутню відбудову України.

Фото 3

На пленарному засіданні з науковими доповідями виступили завідувачка відділом джерелознавства новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, докторка історичних наук, професор Валентина Піскун, яка зупинилася на суспільних практиках українського соціуму в умовах війни. Про втрати нерухомої культурної спадщини та проблеми фіксації під час російсько-української війни доповіла заступниця голови НСКУ, керівниця Центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України, докторка історичних наук, професор Руслана Маньковська. Актуальні питання збереження та популяризації матеріальної культурної спадщини висвітлила директорка Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького, кандидатка історичних наук Ольга Гураль. Про досвід збереження архівних документів в умовах війни розповів директор Центрального державного історичного архіву України в м. Києві, кандидат історичних наук Ярослав Файзулін. Голова українського земляцтва «Водограй» у місті Сілламяе в Естонії поділилася досвідом з прийому українських біженців.

Обговорення актуальних проблем конференції проходило за тематикою двох секцій: «Суспільні практики в Умовах війни: історичний досвід і сьогодення», «Культурні цінності в умовах війни: загрози та способи збереження». Під час обговорень учасники висловлювали рекомендації та пропозиції щодо вирішення назрілих питань, які будуть опрацьовані Організаційним комітетом та оприлюднені згодом.

Фото 4

Варто наголосити, що Національна спілка краєзнавців України проводить низку заходів з реалізації спільного проєкту з Центром досліджень історико-культурної спадщини України та Національної історичної бібліотеки України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України щодо фіксації та дослідження втрат нерухомої культурної спадщини під час російсько-української війни 2022–2023 рр.

Руслана Маньковська,

заступник голови НСКУ, д.і.н., професор

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *